Улица в София ще носи името на алпиниста Боян Петров.

...
Улица в София ще носи името на алпиниста Боян Петров.
Коментари Харесай

Улица с гледка към Витоша ще носи името на Боян Петров

Улица в София ще носи името на алпиниста Боян Петров. Това стана ясно през днешния ден (25 ноември) на съвещание на Столичния общински съвет, който утвърди именуването на няколко безименни улици на територията на София.

Предложението в памет на алпиниста идва от кмета на регион " Триадица " Димитър Божилов, а улицата, кръстена на Петров, е с панорама към Витоша и се намира в " Манастирски ливади - Изток ".
Ваня Григорова: Кирил Петков е излъгал в декларацията си, само че има и по-притеснителна неистина
" Кирил Петков е излъгал в декларацията си. Дали Конституцията е обективна в тази си част, не е тематика. Много закони са несправедливи, н...

Алпинистът изчезна през 2018-а година в Хималаите при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Сестра му Александра е дала единодушие да употребяват името му.

На 31 юли 2014 година Боян става първият българин, изкачил именития К2 – първенецът на Каракорум - и то с единствен за сезона " дабъл хедър " (последователно нанагорнище на два осемхилядника), освен това със международен връх в бързината, единствено за 8 дни. Той e и едвам 35-ият човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всички свои върхове Боян изкачи без помощта на кислородна маска и носачи.



Предложенията за имена на улиците са импортирани от районните кметове, след координиране с жителите на съответните квартали. Ето и останалите:
Туристическа пътека ще носи името на Боян Петров
Туристическата пътека от хижа " Върховръх " до връх Върховръх в Западните Родопи ще бъде кръстена на огромния български планинар Боян Петр...

Улица в регион " Младост ", покрай Американския лицей, ще носи името на проф. арх. Борислав Стоянов. В регион " Студентски " две улици се кръщават на проф. Атанас Тинтеров и надлежно Йордан Стратиев.

В регион " Витоша " безименна улица ще се споделя акад. Иван Салабашев, а в регион " Нови Искър " се именуват улици " Братковица " и " Житен клас ". Три улици в регион " Панчарево " получават наименованията " Теменуга ", " Димовска бара ", " Калфин хълм ".

По предложение на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Димитър Антов площад от безименно понастоящем пространство ще носи името на американския президент Удроу Уилсън.

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР