Улеснен достъп до ядрено-магнитен резонанс, гастроскопии и колоноскопии в рамките

...
Улеснен достъп до ядрено-магнитен резонанс, гастроскопии и колоноскопии в рамките
Коментари Харесай

Пари за здраве: За какви прегледи ще бъдат отпуснати повече средства?

Улеснен достъп до ядрено-магнитен резонанс , гастроскопии и колоноскопии в рамките дневно без престой в болница – това плануват разпоредбите за харчене на парите за здраве през 2024 година, подписани сред Български лекарски съюз (БЛС), Български зъболекарски съюз (БЗС) и НЗОК.

В анексите към Националния рамков контракт (НРД) е записано също по този начин, че би трябвало да има повече пари за майчино и детско опазване на здравето. Престоят в болница след инсулт да е 10, не а 4 дни при тежките случаи, планува документът.

Според проф. Георги Момеков при касата би трябвало да има механизъм, който да споделя, че не може за едно и също да заплаща с съмнения

И още – за пациентите с онкологични болести няма да има ограничавания, както сега. Палиативните грижи за тях стават 30 дни.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров уточни, че с подписания анекс се продължава политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ и изрази вяра ползата към специалността на общопрактикуващ доктор да продължи да се покачва.

Цените на медикаментите, които попадат в така наречен „ положителен лекарствен лист “ и се заплащат с обществени средства, се контролират от страната.

От своя страна доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз, изрази удовлетворението си от подписания анекс, който по думите му обезпечава по-добри условия както за пациентите, по този начин и за лекарите по дентална медицина.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов пък акцентира, че и в двата анекса – на БЛС и на БЗС, има „ революционни “ неща, които са в интерес на здравноосигурените лица и увери, че са заложени контролни механизми, за по-справедливо систематизиране на средствата на Здравната каса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР