Украйна загуби Запорожката“ АЕЦ и 6-те реактора не работят. Те

...
Украйна загуби Запорожката“ АЕЦ и 6-те реактора не работят. Те
Коментари Харесай

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов: Сделката с Украйна за реакторите е добра

Украйна загуби „ Запорожката “ АЕЦ и 6-те реактора не работят. Те имат опасения, че даже и да си върнат централата, тя няма да може да се употребява. Сега внасят електрическа енергия от Европа и би трябвало да търсят бързи решения.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Валентин Николов, енергиен специалист и някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ във връзка последствията за България след договорката за реакторите от АЕЦ " Белене ".

Те се нуждаят от базова сила. Едно такова решение е централата в Хмелник, в този момент единият блок е подготвен на 80%, а другият на 25%. Те са влезнали в договаряния с „ Шкода “ и „ Хюндай “, които са им дали отговор, че най-малко 3-4 година е времето за изработка на такива реактори.

 
Единственото бързо решение е България. Ние сме консервирали оборудването, дребна част от него е в Руската федерация. Имаме площадка и съоръжение. То обаче, с цел да работи, в края на строителството би трябвало да има гаранции на носителя на авторските права на оборудването. А това е Росатом.
Засега няма наказания по отношение на нуклеарната енергетика. Рано или късно обаче ще има. Чистата логистика на кораби и самолети да не могат да идват, затруднява какъвто и да е план. В околните години този план няма да може да бъде приключен на българска територия.

 
Проучване на интернационален съветник демонстрира, че заради затваряне на въглищните централи, за прекосяването към електрически коли в региона на Югоизточна Европа ще са нужни 11 реактора.
България има неповторимата опция да има две лицензирани площадки. АЕЦ Козлодуй от 2013 до 2019 година получи лицензия. Това лиши 6 години. АЕЦ „ Белене “ изобщо не е затворена страница, само че е затворена със остарелия план.

Може да има бъдеще, само че по нов метод. АЕЦ „ Белене “ е направена със съответните фундаменти за нуклеарна площадка и съответната сеизмичност.

България е част от „ Евроатом “ и гаранциите за тежки нуклеарни повреди. Украйна не е част от този контракт и има теоретичен капацитет. Има съответните институти, които вършат анализите на тези процеси. И тя не се нуждае от лицензите на Руската федерация.  

 
За нас това е добра договорка, зависи от цената. Ако поръчаме ново съоръжение, ще коства два-три пъти повече.
Перспективите да се развива 7 и 8 блок са доста близки. Скоро беше подписан контракт за авансово изследване и скоро би трябвало да има съглашение сред България и Съединени американски щати в региона на нуклеарната енергетика.

Ако украинците употребяват това съоръжение, ще може парите, които ще получим да отидат за създаване на АЕЦ „ Козлодуй “. Реалистично е, скоро бяхме в Съединени американски щати, където към този момент работят два реактора. Но ние до 10 г ще имаме работещ блок. Толкова са ни нужни за трансформацията в Маришкия басейн. Влизането на електрическите автомобили у нас от ден на ден ще се форсира.

По мотив търсенето на петрол и газ в Черно море, Николов разяснява, че България има опция да бъде участник в този консорциум. Ще получава и пари от дивидента. Предварителните сондажи демонстрират, че там се чакат две залежи. Изчисленията на концесионните такси демонстрират че ще получаваме първите години по 13 милиарда лева

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР