Украйна, Турция, Русия и ООН подписаха Истанбулското споразумение , което

...
Украйна, Турция, Русия и ООН подписаха Истанбулското споразумение , което
Коментари Харесай

Украйна, Турция, Русия и ООН подписаха договори за експорта на зърно от три украински пристанища -

Украйна, Турция, Русия и Организация на обединените нации подписаха Истанбулското съглашение, което дава опция за експорт на зърно от украинските пристанища, заяви в Туитър генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Задействането на износа ще отнеме няколко седмици, като през това време би трябвало да се окомплектоват екипи, да се образуват групи за инспекции и да се приготви износът на зърното. Това би трябвало да стане преди новата беритба в Украйна, когато зърнохранилищата би трябвало да бъдат освободени за новата годишна продукция. Трите пристанища, от които ще се товари украинско зърно са Одеса, Южний и Черноморск.

„ Споразумението, подписано през днешния ден от Украйна, Руската федерация и Турция под егидата на Организация на обединените нации, отваря пътя за търговски експорт на храни от Украйна през Черно море. Това ще помогне да се избегне злополуката от дефицит на храна за милиони хора в целия свят. Това е фар на вяра, благоприятни условия и облекчение. " - написа Гутериш. Според източник от Организация на обединените нации срокът на деяние на договореностите е 120 дни с опция за продължение. Очаква се износът да е в границите на 5 милиона тона зърно месечно.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков подписа документа с министъра на защитата на Турция Хулуси Акар и генералния секретар на Организация на обединените нации. Симетричен контракт турският министър и Антониу Гутериш подписаха и с министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу. Форматът не планува общ контракт сред Русия и Украйна.

Зърното ще се изнася от три украински пристанища и ще се съпровожда от конвои, а турският флот ще ревизира празните кораби, идващи в украинските пристанища.

Както по-рано изясни съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк, в украинските пристанища няма да има конвой от съветски кораби нито наличие на съветска представители в пристанищата. Всички инспекции на транспортните кораби ще се правят при положение на потребност от взаимни групи в турски териториални води.

Ден по-рано Министерство на външните работи на Украйна акцентира, че украинската делегация ще поддържа в Истанбул единствено тези решения, които ще подсигуряват сигурността на Южна Украйна и безвредния експорт на зърно.

Висопоставен представител на Организация на обединените нации заяви в петък, че няма да бъде осъществявано разминиране на украинските териториални води, защото този развой би лишил доста време – 3-4 месеца. „ Решихме да използваме безвредни коридори, които ни дефинира украинската страна. “ – разяснява представителят на международната организация, представен от ТАСС. 

Споразумението за експорт на зърно е преломен миг, който ще бъде усетен от целия свят, разяснява домакинът на срещата, турският президент Реджеп Таип Ердоган.

От началото на нахлуването на Русия в Украйна, армията на Путин е блокирала нелегално украинските води на Черно море. Редица украински пристанища, по-специално тези с изход на Азовско море се намират под краткотрайна окупация, напомня организация УНИАН. Руската експанзия нанесе сериозен удар върху износа на украинско зърно в чужбина.

Междувременно УНИАН оповестява, че към 7 юни Русия е откраднала от Украйна 500 хиляди тона пшеница. Голяма част от плячката е доставена с камиони в пристанища в окупирания Крим, а по-късно изнесена с кораби, в това число и такива, които попадат под западни наказания.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР