Украйна ще започне да изтегля мироопазващите си сили от ръководената

...
Украйна ще започне да изтегля мироопазващите си сили от ръководената
Коментари Харесай

Украйна изтегля мироопазващите си сили от Косово

Украйна ще стартира да изтегля мироопазващите си сили от ръководената от НАТО задача в Косово, заяви през днешния ден новинарският портал РБК-Украина, базирайки се на източници от военното командване на Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента Украйна поддържа контингент от 40 миротворци в Косово като част от ръководената от НАТО задача КФОР (3800 души), само че през март президентът Володимир Зеленски издаде декрет, с който разпореди всички бойци на задачи в чужбина да се върнат вкъщи, с цел да оказват помощ във войната с Русия.



"Завръщането на украинския контингент ще значи краткотрайно преустановяване на присъединяване му в КФОР ", цитира РБК-Украина известието на командването на украинската войска.

Допълва се, че изтеглянето на украинските войски от Косово е в сходство с указа на Зеленски от 7 март, с който се подрежда намиращите се на задачи в чужбина украински бойци да се завърнат вкъщи след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Служител на НАТО удостовери информацията, като съобщи, че изтеглянето няма да се отрази на мироопазващата задача на НАТО.

"Украйна има скъп принос към нашата мироопазваща задачата. Приветстваме дългогодишния принос на страната към ежедневните ни старания в поддръжка на всички общности, живеещи в Косово ", съобщи служителят.



Мироопазващата задача на НАТО е ситуирана в Косово през 1999 година, откакто траялата 78 дни бомбардировъчна акция на алианса принуди сръбските войски да прекратят етническото пречистване против албанците в в този момент без значение Косово, някогашна южна провинция на Сърбия.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и е прието от над 100 страни, само че не и от други, в това число Украйна, пет страни членки на Европейския съюз, Русия и Китай.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР