Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предложи да работи със

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предложи да работи със
Коментари Харесай

САЩ с остра реакция срещу решението на МНС

Д ържавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предложи да работи със законодателите за евентуални наказания против Международния углавен съд, откакто прокурорът му изиска заповеди за арест на висши израелски чиновници.

Блинкен съобщи по време на чуване в Конгреса, че е " решен " да предприеме дейности против " надълбоко неправилното решение " на МНС.

Коментарите му идват на фона на устрема на републиканците да наложат наказания на чиновници на МНС, които могат да бъдат гласувани още тази седмица.

Съединените щати не са член на съда, само че са подкрепяли предходни правосъдни преследвания, в това число издадената от МНС заповед за арест на съветския президент Владимир Путин след началото на войната в Украйна.

По време на чуване в сенатската комисия по външни връзки Джеймс Риш, водещият републиканец в комисията, попита дали Блинкен ще поддържа законодателство, което да се занимава с това МНС " да си пъха носа в делата на страни, които имат самостоятелна, законна и демократична правосъдна система ".

" Искаме да работим с вас на двупартийна основа, с цел да намерим подобаващ отговор. Поемам ангажимент да направя това ", съобщи държавният секретар.

ICC's decision & the tip of the iceberg of many other crimes committed by Israel, the US & other major powers:

In addition to the fact that presides Biden's mocking of the court's decision exposes the reality that the world order is an unjust barbaric wo
— Emad Gharaibeh (@gharaibeh_emad)
Блинкен съобщи, че " няма подозрение, че би трябвало да разгледаме подобаващите стъпки, които да предприемем, с цел да се оправим още веднъж с това, което е надълбоко неправилно решение ".

На 20 май основният прокурор на МНС Карим Хан разгласи, че е подал молба за издаване на заповеди за арест против израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант.

Хан изиска заповеди за арест и на трима чиновници на Хамас - Яхия Синвар, водач на организацията в Газа, Мохамед Дейф, пълководец на военното крило на бригадите " Касам ", и Исмаил Хания, началник на политическото бюро на организацията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР