Украйна ще поиска Турция и ООН тази седмица да започнат

...
Украйна ще поиска Турция и ООН тази седмица да започнат
Коментари Харесай

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с още година

Украйна ще изиска Турция и Организация на обединените нации тази седмица да стартират договаряния за удължение с най-малко още една година на черноморската договорка за експорт зърно, като бъдат включени и пристанищата на град Николаев , оповестява " Ройтерс ".

, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, разреши експорт на зърно от три украински пристанища.  през ноември и ще изтече на 18 март , в случай че не бъде контрактувано ново удължение.

Юрий Васков, заместник-министър на инфраструктурата на Украйна, съобщи, че тази седмица Киев ще направи публично предложение по отношение на нуждата от удължение на договорката. Той разясни, че към момента не е избрана съответна дата на договарянията, които преди този момент се организираха в Турция.

" Ще желаяме да го удължим не със 120 дни, а най-малко с една година, тъй като украинският и международният селскостопански пазар би трябвало да може да възнамерява тези размери (на износ) в дълготраен проект ", уточни Васков.
 Украйна зове Организация на обединените нации да притисне Русия да не спъва зърнената договорка
Украйна зове Организация на обединените нации да притисне Русия да не спъва зърнената договорка

Организация на обединените нации признава за компликации

Той добави, че Украйна ще упорства за , " с цел да се отстрани скупчването на кораби, чакащи за инспекция ".

Украйна неведнъж е упреквала Русия, че бави инспекциите на кораби, пренасящи украински селскостопански артикули, което води до по-малко доставки и загуби за търговците.

Русия пък отхвърля тези обвинявания и твърди, че извършва всичките си отговорности по договорката за експорт на зърно.

Васков означи, че от ноември насам обстановката с инспекциите не се е трансформирала и има единствено три проверяващи екипа от съветска страна.

" Няма позитивна динамичност. В същото време Организация на обединените нации, Турция и Украйна са подготвени да вършат по 40 инспекции дневно, в случай че е належащо. А такава потребност има - о коло 140 кораба чакат за инспекция ", посочи той.
 Организация на обединените нации не чака разширение на зърнената договорка с още украински пристанища
Организация на обединените нации не чака разширение на зърнената договорка с още украински пристанища

Малко евентуално било това да се случи в близко бъдеще

Украйна е водещ международен производител и експортьор на зърно. Към 20 февруари износът от страната обаче е намалял с 28,7% до 30,3 милиона тона през сезон 2022/23 поради от по-слабата годишна продукция и логистичните усложнения, породени от съветската инвазия.

Украйна изнася към 3 милиона тона селскостопански артикули месечно според зърнената договорка. Васков обаче твърди, че Украйна е съумяла да изнася 6 милиона тона месечно от пристанищата в Одеска област и би могла да го усили до 8 милиона тона, в случай че в съглашението бъде включен и Николаев.

Въпреки спада на зърнената годишна продукция през 2022 година до към 54 милиона тона от рекордните 86 милиона през 2021 година, минимум 30 милиона тона зърно към момента са в силози и подлежат на експорт, съгласно министерството на земеделието.

Васков сподели, че пристанищата на Николаев, от които се осъществяваше 35% от украинския експорт на храни преди съветската инвазия, са подготвени да се причислят към самодейността и ще им трябват най-вече две седмици, с цел да стартират да действат.
 WSJ: Русия е продала хиляди тонове откраднато украинско зърно
WSJ: Русия е продала хиляди тонове откраднато украинско зърно

Зърното се изнася контрабандно до Севастопол, където се товари на дребни плавателни съдове, които го трансферират на товарни кораби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР