Украйна се надява да подпише през юни сделка за купуването

...
Украйна се надява да подпише през юни сделка за купуването
Коментари Харесай

Украйна се надява през юни да купи от България двата реактора от АЕЦ Белене

Украйна се надява да подпише през юни договорка за пазаруването на два нуклеарни реактора от България, сподели ръководителят на нуклеарната компания " Енергоатом " Петро Котин пред. Киев се нуждае от спомагателна мощ, с цел да компенсира загубата от, която има шест реактора и е най-голямата в Европа.

Новината идва на фона на в Украйна. В петък върху енергийната инфраструктура на страната с ракети и дронове.

Българският парламент разпореди на държавното управление да договаря с Украйна за продажбата на оборудването за проваления план АЕЦ “Белене ” Заради политическата рецесия и блокажа на договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ е допустимо през юни България да няма държавно управление.
Очакван монтаж в Хмелницката АЕЦ
Двата реактора ще бъдат инсталирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с създадено в Русия съоръжение, което Киев желае да внесе от България, сподели Котин.

Русия пое надзор над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Шестте атомни реактора на електроцентралата сега са изключени.

„ Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, с цел да са подготвени през юни за монтиране “, съобщи Котин, имайки поради първия от двата реактора, които би трябвало да са незабавно подготвени за монтаж.

Котин сподели още, че в случай че реакторите бъдат доставени в точния момент и изцяло, „ Енергоатом “ ще бъде подготвен да стартира работа по новия реактор след две или три години – нужен интервал за производствата на турбина за него. Той добави, че „ Енергоатом “ води предварителни договаряния с американската корпорация „ Дженерал Електрик “ за производството на турбината. Вторият реактор ще се инсталира по-късно и Котин не показа периоди за това.

Той съобщи, че България е сложила цена за двата реактора от 600 млн. $, само че София е склонна да усили цената на оборудването, което с изключение на от България, може да бъде закупено само от Русия.

„ Енергоатом “ има желание да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, съответно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще стартира да излива бетон за тях при започване на април.
Историята на " Втора атомна "
Строителство на " Белене " стартира още при ръководството на Българска комунистическа партия през 80-те години. Проектът е реанимиран през 2005 година от кабинета " Сакскобургготски ". Три години по-късно е подписан контракт за 4 милиарда евро в наличието на президентите на България и Русия Георги Първанов и Владимир Путин.

През 2012 година решението на Министерски съвет е анулирано от първия кабинет на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. Въпреки това, България купи оборудването от съветската държавна компания " Атомстройекспорт " през 2016 година за близо 1.2 милиарда лева

През 2018 година Борисов, който към този момент е министър председател трети мандат, отново трансформира решението на държавното управление и стартира търсенето на вложител и строител. Очакваше се под някаква форма това да бъде Русия, само че анексирането на Крим през 2014 година направи това невероятно. Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, също правеше опити за реанимация на плана. беше комплициран публично през октомври 2023 година от държавното управление на Николай Денков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР