Украйна призна, че физически не може да оцелее без финансовата

...
Украйна призна, че физически не може да оцелее без финансовата
Коментари Харесай

Западът напълно взе Украйна на издръжка

Украйна призна, че физически " не може да оцелее без финансовата поддръжка на нашите съдружници ". Изглежда, че това е разгадаем въпрос - западните страни неведнъж дават обещание и даже отпускат милиарди долари на Киев. С други думи, украинците бяха напълно подкрепяни от чужденците. Докога обаче ще продължи това - и какво ще стане, в случай че Западът откаже да храни Украйна в бъдеще?

Впечатляващата картина на финансовата взаимозависимост на Украйна от Запада е забележима от дълго време. Освен това управлението на Украйна, представлявано от президента Володимир Зеленски и министъра на финансите Сергей Марченко, още напролет уточни размерите му - 5 милиарда $ на месец.

Но времената минават и апетитите порастват: „ През идващите месеци би трябвало да получаваме 9 милиарда $ на месец вместо 5 милиарда $ “, уточни този нов предел икономическият консултант на Зеленски Олег Устенко в изявление за „ Файненшъл Таймс “.

Милиарди на хартия

Дори 5 милиарда $ на месец са огромна сума. В годишно изражение това са 60 милиарда, 30% от Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2021 година Но се оказва, че това не е задоволително. Допълнителни суми пари, съгласно Устенко, са нужни през август-октомври за:

- ремонт на жилища, развалени по време на военните дейности,

– незабавно жилище за тези, които са го изгубили,

– както и главен най-малък приход за украинците, които са изгубили работата си.

„ Ще се опитаме да оцелеем във всеки случай, само че без финансовата поддръжка на нашите съдружници ще бъде освен мъчно, само че и съвсем невероятно “, обобщава съветникът, намеквайки за добре прочут факт. През няколкото месеца, които изминаха, откогато украинските управляващи показаха потребността си от пари, даренията от съдружниците на Киев не доближиха тези размери.

По-скоро номинално Украйна беше на практика наводнена с пари. Според разнообразни данни от 24 февруари до 7 юни тя е получила над 75 милиарда $ помощ. Но има нюанси. Почти 35 милиарда от тази сума са военна помощ. Други 13 милиарда са филантропични. От финансовата страна остават 27,5 милиарда. Въпреки това се взема поради освен фактически получената помощ, само че и обещаната. А обещаното, както знаете, не е обещано.

Финансовият блок от помощ през днешния ден се състои основно от инжекции от два съществени донора на Украйна: Европейски Съюз (11,6 милиарда долара) и Съединените щати (9,6 милиарда долара). Въпреки това, както стана известно оня ден, съвсем целият размер на финансовата помощ от Европейски Съюз е блокиран от Германия: нейният финансов министър Кристиан Линднер се съгласи да трансферира единствено 1 милиард евро, които Украйна ще получи през юли.

Любопитно е, че самият началник на немското финансово министерство стимулира решението си с риска Украйна да не заплати през септември 900 милиона евро по поети преди този момент задължения. В резултат на това имаме два противоположни метода към един и същи проблем. Украинците желаят от Запада повече пари, с цел да не банкрутират. А Западът в отговор не бърза да им даде тези пари („ Ами в случай че фалирате? “). И двата метода са верни по собствен метод.

Финансовата хватка се стяга

Експерти от Украинския център за икономическа тактика, откакто проучиха данните от Министерството на финансите на Украйна, пресметнаха, че през март-юни държавното управление се нуждае от спомагателни 22 милиарда $ (което почти подхожда на цената от 5 милиарда $ на месец, оповестена от Зеленски и Марченко през пролетта). Западът обаче съумя да даде на Украйна единствено 10,2 милиарда $ заеми и грантове. Ако изчисленията са правилни, тогава има недостиг от към 12 милиарда Тоест спомагателни 4 милиарда през идващите три месеца, за които приказва Устенко. Всичко наподобява пасва.

Но в действителност Министерството на финансите на Украйна, несъмнено, не седи безучастно в очакване Кристиан Линднер или някой различен да преведе пари. Има разноски, които не търпят отсрочване за няколко месеца –пенсиите да вземем за пример. Ето за какво, до момента в който десетките милиарди западна помощ съществуват извънредно в джука форма, украинските управляващи са принудени да се задоволят със остарелия потвърден способ: да пуснат печатарската преса.

Това заяви при започване на юли ръководителят на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко. В публикацията си той показва динамичността на противоположното изкупуване на военни облигации от Националната банка през последните месеци: март - 20 милиарда гривни, април-май - по 50 милиарда, юни - 105 милиарда.

Обикновено на Националната банка е неразрешено да изкупува държавни облигации, защото в действителност това е прикрито издаване. С началото на военната интервенция на Въоръжените сили на РФ в Украйна Върховната Рада беше принудена краткотрайно да отстрани тази възбрана. Шевченко обаче написа, че при неналичието на западна финансова помощ Министерството на финансите и Нов български университет са принудени да прибягват до този инструмент прекомерно постоянно.

Това може да докара до загуба на надзор над инфлацията. Нов български университет към момента поддържа обменния курс на равнище от 29,3 гривни/долар, до момента в който комерсиалният към този момент доближи 38 гривни. Освен това гривната внезапно отслабна от началото на юли, през май-юни пазарният курс беше на равнище от 35,8-36.

Проблемите на украинските финанси към този момент се виждат в задграничната преса. „ В един миг, както формалните лица признават, запасите от оръжия в Съединени американски щати и Европа ще се изчерпят. Докато Съединени американски щати са разрешили 54 милиарда $ военна и друга помощ, никой не чака още 54 милиарда $ чек, когато предходният завърши.

„ Ди Велт “, базирайки се на Института за международна стопанска система в Кил, показва, че понижава освен западната помощ за Украйна, само че и обещанията за тази помощ. „ Нивото на военната помощ е надалеч от това, от което се нуждаят ВСУ. Дори финансовата помощ не е задоволителна за стабилизиране на държавния бюджет на Киев.

Морков и сопа

Като цяло се основава усещането, че в случай че в Киев с всички сили се пробват да свържат двата края, то на Запад мнозина са склонни към различен вид: да оставят Украйна да банкрутира. Да рестартират изцяло финансовите връзки с нея. И в това време да усили контрола.

Освен бойкот от страна на немското финансово министерство, за това приказват и събитията в Швейцария. На 4-5 юли в Лугано се организира интернационална конференция за възобновяване на Украйна. Резултатите от него са нови хоризонти за словесни долари: 750 милиарда за 10 години, като се потекат от 2023 година Поне това изиска украинският министър председател Денис Шмигал. Не е несъмнено, че ще бъдат дадени, само че там беше разгласен главният източник на тези милиарди: замразените средства на Централната банка на Руската федерация и активите на съветски предприемачи. Темата за възобновяване на Украйна за сметка на тези средства се разисква на Запад от дълго време, тъй че тук няма нищо ненадейно. Изненадата е във времето на започване на такова възобновяване.

Как може да се възнамерява да стартира осъществяването на такава стратегия през 2023 година, в случай че военните дейности към момента не престават, а за август е оповестено нахлуване на Въоръжените сили на Украйна в южната част на Украйна? Единственият вид е сключването на помирение до началото на 2023 година към този момент е контрактувано, само че не е оповестено. И най-надеждният метод да се принуди Украйна към помирение е да се закрепи финансирането към него (тоягата). А милиардите от Лугано в тази ситуация са моркова.

Единственият въпрос е осъществимостта на тези проекти. Освен това, в случай че Западът в действителност е решен да трансферира на Украйна милиардите, иззети от Русия и съветските предприемачи (под надзор, несъмнено, само че макар това), това ще значи безусловна загуба на всевъзможни останки от суверенитет. " Който черпи момичето, той танцува с нея. "

***

„ Защо Украйна, която е обособена, суверенна страна, няма право да желае да бъде ръководена от груповия Запад? “ попита наскоро Ксения Собчак. Именно. Има цялостно право. Все отново няма различен излаз.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР