Украйна отхвърли ултиматума на Русия Мариупол да се предаде, за

...
Украйна отхвърли ултиматума на Русия Мариупол да се предаде, за
Коментари Харесай

Глад, инфекции и ад на земята, но Мариупол не се предава

Украйна отхвърли ултиматума на Русия Мариупол да се съобщи, с цел да обезпечи на цивилните жители безвреден кулоар за евакуиране. Смята се, че към 300 000 са в клопката в обсадения и опустошен пристанищен град, а храната, водата и медикаментите към този момент са на привършване. 

Руският военачалник Мизинцев удостовери, че в града дебне ужасна филантропична злополука и акцентира, че предлагането е било да се отворят коридори за цивилните и на Изток, и на Запад.

Украинският президент Володимир Зеленски назова обстановката в Мариупол „ пъкъл на земята “. 80 % от жилищните здания към този момент са унищожени, 30 % от тях е невероятно да бъдат възобновени.

По улиците лежат мъртви тела, защото е прекомерно рисково да бъдат събрани и заровени поради непрекъснатия обстрел и бомбардировки над града. Тези, които са прибрани, са погребвани в всеобщи гробове без различаване или какъвто и да е човечен обред.

Градът устоя седмици на съветски бомбардировки без електричество и течаща вода, без опция за доставки на каквито и да е продоволствия, нужни за оцеляване, при затворени пътища и съветска блокада.

Предложението на Москва беше да бъдат отворени безопасни коридори за цивилните от Мариупол от 10:00 московско време, в случай че украинските елементи, както и така наречен „ задгранични наемници “ смъкват оръжието и изоставен града. След 2 часа съветските елементи щели да пуснат конвои с храна, медикаменти и други  артикули от първа нужда. 

„ Няма никакво подозрение дали ще се предаваме и дали ще смъкваме оръжието “, сподели украинският вицепремиер Ирина Верешчук за Ройтерс. Така борбата за Мариупол продължава седмици наред, а украинските елементи оповестиха, че ще борят до последния украински боец да защитят черноморския град.

Пред BBC от украинската войска подчертаха, че на съветските заричане не може да се има вяра и това се е видяло и при бомбардирането на Драматичния спектакъл предната седмица, както и на детската болница преди 2 седмици. Мариупол е стратегическа цел за Русия и е считана за една от най-големите точки на боен конфликт сред украинските и съветски военни.

По публични данни най-малко 2 500 души са убити в Мариупол от началото на войната, само че по данни на Организация на обединените нации цифрата евентуално е доста по-голямо.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР