Украйна е четвъртият по големина износител на зърно в света

...
Украйна е четвъртият по големина износител на зърно в света
Коментари Харесай

С ”коридори за солидарност” Брюксел изнася зърно от Украйна

Украйна е четвъртият по величина експортьор на зърно в света за предходната година съгласно данните на Международния съвет по зърното. Продадени са близо 45 милиона тона в чужбина, основно в Китай, Африка и Европа. Украйна е един от най-големите производители на слънчогледово масло.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, 90% от зърнените храни и слънчогледовото олио бяха изпратени през украински пристанища на Черно море - марушрут, който към този момент е затворен. Проблемите с извеждането на зърното от Украйна заплашват да причинят продоволствена рецесия, изключително в по-бедните райони като Африка.

20 милиона тона зърно би трябвало да изоставен Украйна за по-малко от три месеца благодарение на инфраструктурата на Европейски Съюз, съобщи еврокомисарят по превоза Адина Валян, представена от организация " Ройтерс ".

" Това е голямо предизвикателство, тъй че е от значително значение да се координират и усъвършенстват логистичните вериги, да се вкарат нови направления и да се заобикалят, доколкото е допустимо, тесни места ", уточни тя.

Бързото изкарване на украинската продукция с трен също е предизвикателство, защото украинската железопътна система има друга широчина на коловозите от тези в Европа. Така че зърното би трябвало да се трансферира на другите влакове.

Комисията прикани транспортните компании да дават повече транспортни средства, камиони и товарен преносим състав. Украинските селскостопански експортни колета би трябвало да бъдат приоритизирани на терминалите и мениджърите на инфраструктурата би трябвало да дават железопътни слотове за този експорт. Европейска комисия прикани фирмите незабавно да трансферират мобилни товарачи за зърно до съответните гранични терминали, с цел да се форсира претоварването.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР