Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред постоянния представител на САЩ

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред постоянния представител на САЩ
Коментари Харесай

Зеленски: Сделката за износ на зърно през Черно море трябва да бъде удължена

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред непрекъснатия представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд, че контрактуваната с посредничеството на международната организация договорка за експорт на зърно по Черно море, която деблокира три огромни украински пристанища, би трябвало да бъде удължена, съобщи Ройтерс.

" Необходимо е съглашението за експорт на зърно да продължи и в бъдеще. Украйна е подготвена да остане поръчител за международната продоволствена сигурност ", написа той в Телеграм след диалози в Киев с Томас-Грийнфийлд.

Представителката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации увери украинските фермери, че удължаването на военното съглашение за улеснение на доставките на украинско зърно и други артикули по Черно море е приоритет за Организация на обединените нации, отбелязва Асошиейтед прес.

Споразумението, което Русия и Украйна подписаха поотделно с Организация на обединените нации и Турция, изтича на 19 ноември.

В диалог със аграрни производители и кореспонденти в дружество за предпазване и преправка на зърно в Киев Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че счита Украйна " за житницата на света ".

Войната " в действителност се отрази на целия международен пазар на храни ", с това, че Украйна не е в положение да изнесете зърното си, добави Томас-Грийнфийлд.

Миналата седмица Русия за малко прекрати присъединяване си в договорката, като съобщи, че украински дрон е нападнал Черноморския ѝ флот в Крим на 29 октомври. Украйна не е поемала отговорност за нападението, напомня АП.

И двете страни са огромни международни експортьори на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други артикули, а войната провокира техния дефицит и подхрани опасения за апетит в по-бедните страни.

Руският заместител външен министър Андрей Руденко съобщи през днешния ден, че Кремъл към момента не е решил дали да удължи съглашението си с Турция и Организация на обединените нации. " Все още имаме време. Гледаме по какъв начин се извършва това съглашение след възобновяване на нашето присъединяване ", означи той, като изрази недоволството на Москва и напомни, че от страна на Организация на обединените нации е поета отговорност за решение на проблемите, засягащи Русия.

Със сключването на съглашението на 22 юли беше основана система за инспекции и наблюдаване по този начин, че товарните кораби да могат да пътуват безвредно. То обаче ще изтече идната седмица, в случай че не бъде възобновено.

Представителите на Русия в Организация на обединените нации обявиха предишния месец, че възобновеното съглашение би трябвало да разреши увеличение на съветския експорт на храни и торове. Въпреки че интернационалните наказания не са ориентирани против тези артикули, корабните и застрахователните компании не са склонни да работят с Русия след нахлуването ѝ в Украйна, отбелязва АП.

Руденко акцентира, че Москва ще прегледа " всички фактори ", решавайки дали да утвърди удължаването.

Украинските фермери обявиха пред непрекъснатия представител на Съединени американски щати Томас-Грийнфийлд, че желаят смляната пшеница да бъде част от всяко възобновено съглашение. В настоящето е включено единствено несмляното зърно.

Зърнената самодейност е необичаен образец за съдействие сред Украйна и Русия. Повече от 10 милиона тона зърно на 397 кораба напуснаха украинските пристанища, които бяха блокирани и минирани при започване на войната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР