Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се
Коментари Харесай

Зеленски настоява за среща с Путин. За какви компромиси е готов

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е належащо да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, без значение от това в какъв формат ще бъде извършена срещата, съобщи Франс прес.

" Вярвам, че без тази среща е невероятно да разберем изцяло какво би предиздвикало Русия да постави завършек на войната ", сподели Зеленски в изявление за украинската медия " Суспилне ". 

В изявлението президентът на Украйна съобщи още, че компромисите, които вероятно могат да бъдат направени с Русия за преустановяване на войната, ще изискват провеждането на референдум.

Зеленски, който се придържа към разбирането, че " без договаряния няма да спрем войната ", на няколко пъти прикани за среща с Путин, отбелязва Франс прес.

От началото на съветското навлизане в Украйна към този момент се състояха няколко кръга от договаряния сред Москва и Киев.

Зеленски съобщи още, че всички взаимни отстъпки, контрактувани с Русия за преустановяване на войната, ще би трябвало да бъдат гласувани от украинците на референдум, заяви Ройтерс.

" Отговорът е доста елементарен. Всички към този момент разбираме. Не сме признати (в НАТО), тъй като се опасяват от Русия. Това е всичко. И би трябвало да се успокоим, да кажем " Добре, други гаранции за сигурност ". Има страни от НАТО, които желаят да бъдат гаранти за сигурност, които за жалост не могат да ни дадат 100 % участие в Алианса, само че са подготвени да създадат всичко, което Алиансът би трябвало да направи, в случай че бяхме членове на Алианса. Това е естествен компромис ", уточни Зеленски.

По този метод, съгласно украинския президент, въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

" Народът ще би трябвало да се произнесе и да отговори на тази или онази форма на компромис. И какви ще бъдат те (компромисите) е предмет на нашите диалози и съгласие сред Украйна и Русия ", сподели той в изявление, оповестено от украинската социална радио- и телевизионна компания " Суспилне ".

Въпросите, които биха могли да бъдат повдигнати на възможен референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от съветските сили, в това число Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от страни в подмяна на участие в НАТО, сподели той.

" Обясних на всички договарящи групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние нямаме къде да вървим, ще стигнем до референдум. Хората ще би трябвало да кажат и да отговорят на избрани формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия диалог и съгласие сред Украйна и Русия ", сподели Зеленски, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР