Украинският президент Володимир Зеленски уволни днес посланика на Украйна в

...
Украинският президент Володимир Зеленски уволни днес посланика на Украйна в
Коментари Харесай

Зеленски уволни украинските посланици в Германия и други страни

Украинският президент Володимир Зеленски уволни през днешния ден посланика на Украйна в Германия Андрий Мелник, както и посланиците на Киев в още няколко страни, съобщи Ройтерс, като се базира на уеб страницата на президентството.

В декрет, в който не се показва причина за тази стъпка, Зеленски разгласи уволняването на посланиците в Германия, Индия, Чехия, Норвегия и Унгария. За момента не е ясно дали на освободените дипломатическите представители ще бъдат препоръчани нови работни места.

Зеленски бе призовал дипломатите си да притеглят интернационална поддръжка и военна помощ за Украйна, до момента в който тя се пробва да се отблъсне почналата на 24 януари съветска инвазия.

Отношенията на Киев с Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа и която разчита в доста огромна степен на съветски енергийни доставки, са изключително сензитивна тематика. Понастоящем сред двете страни има напрежение по отношение на създадена в Германия турбина, която се намира в Канада за осъществяването на действия по поддръжката й. Германия желае Отава да върне турбината на съветския газов колос " Газпром ", с цел да може да доставя с газ Европа. Киев прикани Канада да задържи турбината, заявявайки, че изпращането й в Русия би било нарушаване на наложените на Москва наказания.

Мелник стана прочут с многократните си настоявания за повече поддръжка за Киев от страна на немското държавно управление с изпращането на по-тежко въоръжение, напомня ДПА. Наскоро посланикът беше подложен на критика, защото отбрани водача на украинските националисти Степан Бандера, управлявал организация, виновна за етническо пречистване и изтребване на десетки хиляди поляци по време на Втората международна война. Позовавайки се на украински източници, някои немски медии, измежду които в. " Билд " и " Зюддойче цайтунг ", оповестиха, че Мелник ще бъде трансфериран на работа в украинското външно министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР