Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с италиански лидери и

...
Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с италиански лидери и
Коментари Харесай

Зеленски се срещна с италиански лидери и с папата в Рим

У краинският президент Володимир Зеленски се срещна с италиански водачи и папа Франциск по време на посещението си в Рим, като част от пътуването му в чужбина през уикенда, което ще го води и в Германия, съобщи ДПА.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони даде обещание поддръжка на Украйна във войната ѝ против Русия " толкоз дълго, колкото е належащо, и по-късно ", до момента в който се срещаше с украинския водач, който назова собствен " другар ".

Киев би трябвало да бъде подложен в мощна позиция за договаряния с Русия, " тъй като мирът не може да последва капитулация, това би било рисков мир за Европа ", съобщи Мелони. 

Мелони акцентира, че твърдо поддържа кандидатурата на Украйна за присъединение към Европейския съюз.   " Киев се бори освен за себе си, само че и за останалата част от Европа, " за всички нас ", сподели тя.

Зеленски благодари на Италия за оказаната поддръжка. Той съобщи, че е разчувстван от многото украински флагове, които е видял по улиците на Рим. 

Малко по-късно Зеленски беше откаран във Ватикана, където се срещна с папа Франциск. Срещата беше " огромна чест ", сподели той на Франциск.

През миналата година Франциск неведнъж акцентира, че желае да употребява всяка опция за поощряване на мира в Украйна, и постоянно говореше за страданията на украинския народ, макар че някои го подлагаха на критика, че не посочва задоволително ясно Русия като агресор. 

След утринното си идване в Рим с италианския държавен аероплан от Полша Зеленски първо беше откаран в двореца " Куиринале ", формалната резиденция на президента Серджо Матарела. 

След като прозвучаха химните на двете страни, политиците влязоха в постройката за персонален диалог. 

Пътуването до Италия е " значима аудиенция за приближаващата победа на Украйна! ",  написа Зеленски в Twitter.

Очакваше се по време на визитата си украинският водач да моли за спомагателна помощ от страна на Запада. 

Зеленски е придружаван по време на визитата си от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Зеленски ще бъде посетител на известното телевизионно предаване " Porta a Porta ", оповестява телевизия Раи.

По-рано за първи път беше доказано, че Зеленски ще продължи за Германия, макар че не беше ясно дали това ще се случи в събота вечерта или в неделя сутринта.

Зеленски и украинският народ в неделя трябва да получат влиятелната премия " Карл Велики " в западния град Аахен, уточни ДПА.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР