Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за върнати напълно или частично

...
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за върнати напълно или частично
Коментари Харесай

Зеленски: Върнахме си 8000 кв. м. земя при Харков

Украинският президент Володимир Зеленски заяви за върнати изцяло или отчасти 8 хиляди квадратни километра в региона на Харков през последните две седмици.

Част от освободените територии са в Южна Украйна, където украинската войска се бори за възвръщане на регионалния център Херсон, само че множеството са в източната Харковска област.

" Към този час са приключени стабилизационните действия в региони с обща повърхност от над 4 хиляди квадратни километра. Приблизително на още толкоз освободени територии не престават ограниченията за стабилизация. Разкриват се остатъците от окупаторите и диверсионни групи, арестуват се колаборационисти и се възстановява цялостната сигурност ", съобщи украинският президент. 

Съветникът на Зеленски - Олексий Арестович не изключва напредване към източната провинция Луганск, като добави, че сега се щурмува Лиман и чака прогрес в Северск в региона на Бахмут, предаде БНР.

Министерството на защитата в Москва в това време заяви, че съветската войска е нанесла " масирани " въздушни и артилерийски удари по целия фронт.

Лидерът на Комунистическата партия пък Генадий Зюганов прикани за " оптималната готовност " след провалите от последните дни.

" Въпросът да успеха в Донбас е въпрос на историческото ни оцеляване ", сподели Зюганов.

За минимум пет детонации в украинския град Херсон тази заран оповестява ТАСС. Кореспондент на организацията е предал, че съветската система за противовъздушна защита е включена, само че в небето не се виждат признаци за ракети.

Междувременно организация Ройтерс цитира английското разузнаване с информацията, че е доста евентуално Русия да е изпратила ирански безпилотни летателни апарати в Украйна за първи път след нахлуването през февруари. В Южна Украйна кметът на Николаев заяви за тежък съветски обстрел на града и тежки вреди по жилищни здания, само че без жертви.

Заместник-министърът на защитата на Украйна посети град Балаклия, където съобщи, че са били освободени 150 хиляди души през последните дни.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разказа желанията на Украйна да освободи цялата окупирана от съветските сили територия след контраофанзивата в североизтока на страната като " дълъг път ".

" Ясно е, че украинците са постигнали забележителен прогрес, само че аз мисля, че това ще бъде дълъг път ", съобщи американският президент Джо Байдън запитан дали войната е в преломен миг.

Междувременно представителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че в скоро време Вашингтон може да разгласи следващия пакет с военна помощ за Украйна, без повече детайлности.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че е разискала дълготраен ангажимент с президента Володимир Зеленски, който може да прерасне в пълноценна стратегия за финансиране на Украйна. МВФ ще отпусне на Украйна един милиард и 400 милиона $ спомагателна поддръжка.

В телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин нощес немският канцлер Олаф Шолц е прикани съветския водач да се откри решение на спора допустимо най-скоро, което да се основава на преустановяване на огъня, съветските военни да се изтеглят изцяло и да се почита териториалната целокупност и суверенитетът на Украйна.
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР