Министерството на финансите (МФ) пусна в обращение нова емисия 6-годишни

...
Министерството на финансите (МФ) пусна в обращение нова емисия 6-годишни
Коментари Харесай

МФ пусна в обращение нова емисия 6-годишни ДЦК

Министерството на финансите (МФ) пусна в обращение нова емисия 6-годишни ДЦК, деноминирана в лв., с падеж 15.05.2030 година и годишен лихвен ваучър от 3,25 %. Това е вторият за годината аукцион на ДЦК след възобновяването на емисионната политика на 15 април 2024 година.

На извършения на 13 май 2024 година аукцион за новата емисия ДЦК бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 3,35 %.

Общият размер на подадените поръчки доближи 445,3 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 2,23. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 93 базисни точки. От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 48 %, следвани от застрахователните сдружения – 21 %, пенсионните фондове с 13 %, договорни и гаранционни фондове – 5 %, капиталови медиатори – 3 % и други вложители – 10 %, оповестиха от пресцентъра на МФ. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР