Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия да

...
Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия да
Коментари Харесай

Да обърнат играта. Зеленски призова Франция и Германия да помогнат на Украйна с изтребители

Украинският президент Володимир Зеленски изиска от Франция и Германия да дават изтребители на Киев, оповестиха международните медии. Държавният глава посети Париж в сряда вечерта, откакто по-рано беше в Лондон и към Обединеното кралство.

“Имаме доста малко време ”, сподели Зеленски в Париж. “Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с огромен обхват и нашите летци получат модерни самолети, толкоз по-бързо ще завърши съветската експанзия. ”

Франция и Германия имат капацитета да “обърнат играта ”, сподели още Зеленски.

Зеленски желае страната му да получи изтребители и ракети с огромен обхват. Не е ясно дали Франция и Германия биха дали на Украйна такова оръжие. Обединеното кралство сподели, че ще изследва какви са опциите.

Новината идва на фона на нееднократен отвод на западните страни да дават на Украйна бойни самолети, с които да прогони Русия от територията си. По-рано същият отрицателен отговор беше даван и за доставянето на танкове за Украйна, само че на единадесетия месец от войната Англия, Съединени американски щати, Франция и Германия свои съвременни машини, с които да се добави арсеналът от руски танкове, дадени от страни в Източна и Централна Европа.

Посещението в Лондон и Париж е втората аудиенция в чужбина на Володимир Зеленски от началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година. Първото беше през декември в Съединени американски щати.

След диалозите в Париж Зеленски отпътува за Брюксел, където ще взе участие в среща на върха на водачите на страните от Европейския съюз (ЕС). От българска страна в срещата ще взе участие президентът Румен Радев , който неведнъж е подлагал на критика даването на военна помощ на нападнатата страна.
 Володимир Зеленски, Еманюел Макрон и Олаф Шолц
По време на взаимна конференция с Володимир Зеленски президентът на Франция Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц повториха позицията си, че “Русия не би трябвало да завоюва тази война ”.

Макрон сподели, че Украйна може да разчита на поддръжката на Франция и че страната е подготвена “да оказва помощ на Украйна до успеха и установяването на нейните законни права ”.

“Позицията ни е непроменена: Русия не би трябвало да завоюва тази война ”, сподели Шолц.

Френският президент и немският канцлер в предишното са били обект на рецензии поради съмненията си при даването на военна помощ за Украйна. Зеленски е подлагал на критика Макрон поради решението му да продължи да води телефонни диалози с съветския президент Владимир Путин и след началото на съветската военна експанзия.
 Макрон посреща Зеленски в Париж
През януари обаче и двете страни взеха решение да дават на Украйна съвременни танкове. Пред френския вестник Фигаро Зеленски сподели, че това решение демонстрира смяна в политиката на двете страни.

Преди да посети Париж, Зеленски беше в Лондон, където прикани английското държавно управление да даде на Украйна изтребители. Министърът на защитата Бен Уолас изследва какви самолети Лондон може да даде на Украйна, заяви по-късно английското държавно управление. В известието се показва, че това е “дългосрочно решение ” и че образованието на пилото може да отнеме години.

Пътуването на Зеленски идва на фона на изказвания на военни специалисти, съгласно които Русия към този момент е почнала нова фаза от настъплението си в Украйна, само че към момента не е изпратила на фронта своя запас от мобилизирани и подготвени бойци.

Предполага се, че същинската нова атака на Русия ще стартира в околните часове или дни, с цел да обезпечи на Кремъл прогрес на фронта за годишнината от началото на войната - 24 февруари.

Не е известно дали Украйна има капацитет да отблъсне сходна офанзива сега. Киев твърди, че не може да освободи територията си, завладяна през 2022 година, в случай че не разполага физически с към този момент обещаното оръжие.
 Защо на украинските бойци им трябват западни танкове  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР