Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в престъпления срещу човечеството

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в престъпления срещу човечеството
Коментари Харесай

Пред СС на ООН: Зеленски обвини Русия в престъпления срещу човечеството

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия в " закононарушения против човечеството " в изявление пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Причината са обстрелите, довели до изключване на огромна част от значимите обекти от енергийната система на страната, провокирало спиране на зареждането в съвсем цяла Украйна и в елементи от Молдова. 

Чрез видеовръзка Володимир Зеленски съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че съветската " формула на терора " е принудила " милиони хора да останат без енергийни доставки, без отопление, без вода " при минусови студове.

" В условия, при които температурата на открито е под нулата и десетки милиони хора остават без ток, отопление и вода, това явно е закононарушение срещу човечеството. Съветът би трябвало да даде ясна оценка на дейностите на държавата-терорист в сходство с Устава на Организация на обединените нации. Украйна предлага да бъде призната резолюция, която осъжда всяка форма на енергиен тероризъм. Ще забележим дали някой по света дружно с Русия ще каже, че тероризмът срещу цивилни жители е нещо положително ".

Зеленски уточни още, че тази нощ ще продължат напъните за възобновяване на зареждането, където е допустимо. Той изиска Организация на обединените нации да изпрати задача от специалисти на обектите от сериозната инфраструктура, които да дадат оценка на вредите.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че съветският президент Владимир Путин " употребява зимата като оръжие ", с цел да аргументи големи премеждия. 

„ След компликациите на бойното поле, Москва в този момент възприема страхлива и нечовечна тактика, която санкционира украинските мъже, дами и деца “, сподели още тя.

По данни на украинската войска по територията на страната през вчерашния ден са били изстреляни близо 70 ракети, 30 от които по столицата Киев. Най-малко 10 души са починали, а 30 са били ранени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не разяснява офанзивите по време на визитата си в Армения, само че съобщи, че " бъдещето и триумфът на специфичната интервенция ", както Москва назовава войната в Украйна, " са отвън подозрение ". Москва счита, че офанзивата против енергийната мрежа на Украйна може да отслаби способността на Киев да се бори и да накара украинските водачи да седнат на масата за договаряния.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР