Георги Папакочев,Атентатът срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо без съмнение има

...
Георги Папакочев,Атентатът срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо без съмнение има
Коментари Харесай

„Slovenskí branci“ - руската следа в миналото на нападателя срещу Роберт Фицо

Георги Папакочев,

Атентатът против словашкия министър-председател Роберт Фицо без подозрение има „ политически претекстове “, по думите на вътрешния министър на страната Матуш Шутай Ещок, въпреки че 71 –годишния нападател Юрай Цинтула от Левице, градче в Южна Словакия, на 24 км. от границата Унгария, е стрелял самичък. Естествено полицията го арестува на часа и макар следствената загадка, словашки електронни медии с изключение на името му, оповестиха и за някои нови, прекомерно любопитни детайлности за

предишното на атентатора

В предишното Юрай Цинтула е издал няколко стихосбирки със свои творби, а в своето градче Левице е основал литературния клуб „ Duha “/ “Дъга “. През 2016 година е работил за частна организация по сигурността, където самичък става обект на нахлуване в търговски център. Според унгарският проверяващ публицист Шаболц Пани/ Szabolcs Panyi преди време атентаторът е имал връзки с полувоенната проруска формация „ Slovenskí branci “, която от своя страна е поддържала близки контакти със словашкия клон на съветския мотоклуб „ Нощни вълци “/ „ Ночных Волков, прочут като неофициална полувоенна организация на Кремъл. На оповестена през 2016 година във ФБ фотография на членове на „ Slovenskí branci “, в групата се вижда и атентаторът Юрай Цинтула. Нападението против Роберт Фицо е осъществено със законно притежаван от Цинтула револвер.
Макар стрелбата против словашкия министър председател да е казус в Словакия от разпадането на някогашна Чехословакия през 1993 година, най-новата история е очевидец на други сходни

набези против известни политически персони,

някои от които нямаха шанса на Фицо да оцелеят. Чешкият уебсайт FORUM 24 напомня, по какъв начин през август предходната година в столицата на Еквадор Кито беше убит претендента за прездент Фернандо Вилависенсио по време на своята предизборна акция. Задържаните причинители, шестима колумбийци, единствено месец по-късно бяха убити в пандиза.
През 2022 година някой си David DePape, нахлу в дома на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Сан Франциско и с чук атакува нейния 82-годишен брачен партньор Пол Пелоси, който се е опитал да спре 43-годишния нападател с цената на тежки пострадвания по тялото и главата. През същата година в Буенос Айрес беше осъществен опит за атентат против аржентинската вицепрезидантка, някогашна президентка Кристина Фернандез де Киршнер, нападната пред дома си от 35-годишен мъж, задържан бързо от полицията.
За страдание сходен шанс нямаше някогашният японски министър председател Шиндзо Абе, който на 8 юли 2022 беше

прострелян по време на предизборна тирада

в гр. Нара и няколко часа по-късно умря в болница. Нападателят, 41-годишен незает мъж, някогашен член на японските Военноморски сили, е употребявал самоделно огнестрелно оръжие, съединено от железни тръби скоч. Година преди този момент, на 7 юли 2021 година, група незнайни нападатели унищожиха президента на Хаити Жовенел Мойс в неговата частна резиденция
Подобни атентати не липсват и в Европа. През януари 2019 година по време на благотворителен концерт е погубен с нож кмета на Гданск Павел Адамович, който ден по-късно умира в болничното заведение. През 2012 година във финландския град Турку е осъществен несполучлив опит за ликвидиране на тогавашния финландски министър-председател Ирки Катайнен, който през 2014 година е определен за зам.-председател на Европейска комисия.

Причините за политическия екстремизъм

по света и в Европа са разнообразни, само че общото сред тях е разделянето в обществото на дадена страна, високото обществено и политическо напрежение, както и кипящото публично неодобрение. Затова е редно да напомним думите на А. П. Чехов „ Ако в първо деяние на сцената виси пушка, то тя безусловно би трябвало да гръмне до края на представлението “. В Словакия пушката гръмна, само че за благополучие този път съвсем на вятъра.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР