Украинският президент Володимир Зеленски направи в сряда обръщение пред Конгреса

...
Украинският президент Володимир Зеленски направи в сряда обръщение пред Конгреса
Коментари Харесай

АФП: С визитата си в САЩ Зеленски следва Чърчил, но не съвсем

Украинският президент Володимир Зеленски направи в сряда послание пред Конгреса на Съединени американски щати в качеството си на военновременен водач, призоваващ за американска поддръжка. Така направи и английският министър председател Уинстън Чърчил преди повече от 80 години, показва организация " Франс прес ", представена от

Посещението на Зеленски във Вашингтон, сходно на това на Чърчил през декември 1941 година, идва в миг, когато страната му е подложена на безмилостни офанзиви и се нуждае от интернационална помощ, с цел да продължи да се бори.

" Украйна държи позициите си и в никакъв случай няма да се съобщи ", сподели Зеленски пред Конгреса, повтаряйки една от най-известните изречения на Чърчил и спечелвайки аплодисменти.

По-рано тази година Зеленски цитира Чърчил във видеообръщение към Камарата на общините на Англия, обещавайки да се " бори в горите, в полетата, на брега, по улиците ".

Бившият държавен секретар Хилъри Клинтън бе измежду американските политици, правещи паралел с някогашния английски министър председател, казвайки, че Зеленски управлява страната си с " смелостта и решителността на Чърчил ".

" Нашето обръщение в този момент би трябвало да е същото, от всички страни, както беше тогава: Ние сме с вас “, сподели тя.

Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър сподели, че е споделил на Зеленски, " там, където Уинстън Чърчил се е изправил преди генерации, е застанал и той довечера освен като президент, само че и като дипломат на самата независимост ".

Граници в поддръжката на Съединени американски щати

Сравнението сред пътуванията на Чърчил и Зеленски в Съединени американски щати обаче си има своите граници, в това число в продължителността на престоя на украинския водач.

Чърчил прекара три седмици във Вашингтон по покана на президента Франклин Рузвелт - дълготрайно посещаване, което съгласно историците опъва нервите на първата дама Елинор Рузвелт, която не се любува на диалозите сред двамата мъже до късно вечерта с пура и бренди.

Пътуването на Зеленски продължи единствено няколко часа и включваше среща в Овалния кабинет, взаимна конференция с президента Джо Байдън и тирада пред Конгреса.

Чърчил се осмели да прекоси Атлантика с транспортен съд макар опасността от подводници, до момента в който Зеленски направи пътуването със аероплан.

Когато Чърчил дойде в Съединените щати, той намира страна, разтърсена от японската офанзива против военноморската база в Пърл Харбър и въвлечена в интернационален спор, който се опитваше да избегне.

Макар Байдън да желае да бъде сравняван с Рузвелт поради амбициозните му стопански промени, той не желае да бъде замесен в трета международна война и ясно дава да се разбере, че няма да изпрати войски в Украйна, нито избрани типове оръжия, в опит да избегне ескалацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР