Украинският президент Владимир Зеленски каза днес, че няколко руски бизнесмени

...
Украинският президент Владимир Зеленски каза днес, че няколко руски бизнесмени
Коментари Харесай

Зеленски: Абрамович и още няколко руски бизнесмени предложиха помощ на Украйна

Украинският президент Владимир Зеленски сподели през днешния ден, че няколко съветски предприемачи са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, в това число за подкрепяне на армията й, съобщи Франс прес.

Във изявление посредством видеоконферентна връзка за няколко съветски медии, Зеленски сподели, че е получил " сигнали " от няколко съветски предприемачи, измежду които и милиардера Роман Абрамович - доближен на съветския президент Владимир Путин, станал обект на европейски и английски наказания.

" Имахме сигнали от него и още няколко предприемачи, предлагащи: " Можем да помогнем по един или различен метод, можем да създадем нещо. Някои споделиха, че са подготвени да оказват помощ за възобновяване на страната след войната. " Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, желаеме това. Но по какъв начин да се направи по този начин, че да не попадаме в листата със наказания? ", описа Зеленски.

" Някои хора не желаят да оповестят името си и споделят, че желаят да оказват помощ на нашата войска, при все това са жители на Руската Федерация “, означи украинският президент.

Зеленски увери, че каквито и да са предприемачите, подготвени да дарят пари в поддръжка на украинската войска, Украйна е подготвена да " подсигурява тяхната сигурност, да им обезпечи работа и да даде опция на бизнеса им да се развива ".

" Говоря съответно за глобите в нашата страна. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим промяната на поданството на тези хора ", изясни той и акцентира, че не е " наложително това да се прави обществено ".

Според броя на в. " Уолстрийт джърнъл " от сряда Зеленски бил помолил американския президент Джо Байдън да не глоби Роман Абрамович, защото той би могъл да играе роля в мирните договаряния сред Украйна и Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Един от въпросите към президента Зеленски насочи диалога към дипломатическия аспект, към договарянията, които са в ход. За забележителен прогрес по тях, научаваме от изказване на турския президент Ердоган. Той сподели, първо, че на тези руско-украински договаряния се разискват шест точки. И второ, че към този момент има прогрес по четири.

Това са точки, които се отнасят до неприсъединяването на Украйна към НАТО, демилитаризацията, гаранциите за сигурност и отбраната на съветския език. Но към момента няма прогрес във връзка с статута на Донбас и статута на Крим.

Украинският президент бе помолен да изясни накъде се движат договарянията, както и своята концепция за референдум. Защото не е доста ясно по какъв начин при положение на реализиране на някакъв компромис, страна във война - или преди малко излязла от войната - може да организира референдум.

Володимир Зеленски изясни за какво реториката е построена върху шест точки. Защото първият документ бе ултиматум от страна на Руската федерация… даже не би го нарекъл ултиматум на хартия – бе обществен ултиматум, който се разми някъде в осведомителното поле. Като цяло, Зеленски сподели, че упоменатите точки са попадали. Също е имало и фразите „ демилитаризация, денацификация “, доста неща са свързани с „ д “. Но реакцията на Турция е била ненапълно неправилна и са разговаряли за това с президента Ердоган. Има тънкости в превода на неговото изявление и тънкости в реториката, акцентира Зеленски.

„ Денацификация и демилитаризация” – това въобще не обсъждаме. Той е декларирал на групата за договаряния: „ Изобщо няма да седнем на масата, в случай че приказваме за някаква " демилитаризация ", някаква " денацификация ". Тези точки изобщо не ме интересуват “

Що се отнася до [третия] миг за отбрана на съветския език…, президентът има вяра, че хората няма да го желаят. „ Хората няма да желаят да четат, да гледат филми, да приказват “.

В страната живеят повече от 100 националности и би желал да прекъсна този непрекъснат спор какво, по какъв начин, на какъв език... Той упорства и приема огледално почитание към историята, езиците, културните полезности сред всички съседи.

Зеленски показа, че се разисква съветският език. Той се отнася с почитание към езиците на прилежащите нации и желае да подпише съглашение с всички прилежащи страни. “Интересуват ме Русия, Унгария, Полша - имаме доста разнообразни исторически въпроси. Румъния и по този начин нататък... Имаме доста разнообразни въпроси, имаме доста малцинства, националности и това съглашение ще бъде задоволително, с цел да зачитаме едни или други езици вътре в нашата страна. Въпросът с езика, сигурен съм, ще излезе от дневния ред, тъй като ще се реши с подобен контракт. “

Четвъртата точка визира гаранциите за сигурност и неутралитет, безядрен статут на нашата страна. Ние сме подготвени да го създадем. Това е най-важният миг. Това беше първата кардинална точка за Руската федерация, доколкото си припомням. И доколкото си припомням, те започнаха война поради това. Сега те започнаха да прибавят точки към ултиматумите... „ Ние не сме съгласни къде отивате, а това е отвън нашите договорености със Запада, които към този момент са от толкоз години. Ето за какво това е главният въпрос и заради това ние пазиме нашата сигурност “, споделиха от Руската федерация. Следователно тази точка е точка на гаранции за сигурност за Украйна. Тя е задълбочено създадена, само че ме интересува да не е следващия лист харти, сходно на Будапещенския меморандум и така нататък

Затова ние сме заинтригувани този документ да се трансформира в съществено съглашение, което ще бъде подписано... Сега преминавам към референдума. И в Украйна би трябвало да има референдум. Защо? Защото имаме закон за референдумите. Ние го приехме... А гаранциите за сигурност допускат конституционни промени.

Не приказвам за референдум, приказвам за конституционни промени като цяло. Референдумът е стъпка по-бърза от смяната на конституцията. За това приказвам. Руската страна има потребност от гаранции, че това ще се случи. Затова референдум – тъй като единствено народът може да реши, че ще има подобен статут и такива гаранции. Референдумът ще се организира в границите на няколко месеца, а измененията в конституцията ще се осъществят за най-малко една година в сходство с настоящото законодателство. Минимум година.

На въпроса по какъв начин би дефинирал военната цел на Украйна сега и въобще показва ли си военна победа, Зеленски отговори ясно: “Да. Максимално да се понижи броят на жертвате, да се редуцира продължителността на войната. Да се изтеглят войските на Руската федерацията на компромисна територия - а това е всичко, което бе до 24 февруари, преди нападението. Нека се върнат там. Разбирам, че е невероятно да принудим Русия изцяло да освободи територията, това ще докара до трета международна война. Прекрасно разбирам и си давам сметка за това. Затова споделям: това е компромис. Върнете се там, откъдето стартира всичко, и там ще се опитаме да решим въпроса за Донбас, комплицирания въпрос за Донбас. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР