Украинският президент разкритикува неотдавнашните изказвания на френския си колега, в

...
Украинският президент разкритикува неотдавнашните изказвания на френския си колега, в
Коментари Харесай

Зеленски разкритикува коментарите на Макрон за Русия

Украинският президент разкритикува неотдавнашните изявления на френския си сътрудник, в които той прикани интернационалната общественост " да не унижава Русия ", оповестява БГНЕС.

" Наистина не разбирам... унижаването на Русия. В продължение на осем години те ни убиват. За какво приказваме тук? ", съобщи Володимир Зеленски в изявление за английския вестник „ Файненшъл Таймс ”.

Според него френският президент Еманюел Макрон знае, че Русия не е съумяла да извърши предходните мирни съглашения в границите на Минския развой и че тези съглашения не са поставили завършек на сраженията в Донбас от 2014 година насам.

Макрон съобщи в петък, съвсем повтаряйки изказване, което направи при започване на май: " Не би трябвало да унижаваме Русия, с цел да може в деня, когато боевете спрат, да изградим изходна платформа с дипломатически средства ".

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също се нахвърли против френското управление в понеделник, заявявайки в Twitter: " Призивите да се избегне унижението на Русия могат единствено да унижат Франция и всяка друга страна, която би призовала за това. Защото Русия е тази, която се унижава сама. По-добре е всички да се съсредоточим върху това по какъв начин да сложим Русия на мястото ѝ. Това ще донесе мир и ще избави човешки животи. "

В изявление за италианската социална телевизия RAI на 13 май Зеленски съобщи, че Макрон е изискал от Украйна да се откаже от част от земите си, с цел да реализира спокойно съглашение с Русия.

На въпроса за концепцията на Макрон, че Русия не би трябвало да бъде " унижавана " при спокойно решение, Зеленски отговори яростно, че това ще подхрани враждебността и ще докара до нова война.

" Да ни се предлага да се откажем от нещо, що се отнася до нашия суверенитет, с цел да спасим имиджа на президента Путин, не наподобява заслужено искане от страна на някои водачи ", сподели той.

" Ние не сме подготвени да спасяваме нечий престиж, плащайки с нашите земи, не мисля, че това е заслужено ", настоя украинският водач и назова предлагането " загуба на време ".

Той обаче призна, че ще бъде мъчно да се изтласка Русия от частите на Украйна, които контролираше преди войната, като Крим и други източни територии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР