Украинският премиер Денис Шмигал заяви днес, че предложението на Полша

...
Украинският премиер Денис Шмигал заяви днес, че предложението на Полша
Коментари Харесай

Украйна порица неприятелския ход на Полша за удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Украинският министър председател Денис Шмигал съобщи през днешния ден, че предлагането на Полша за удължение на възбраната за експорт на украинско зърно е " вражески и популистки ход ", съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" В този основен миг Полша има намерение да продължи да блокира износа на украинско зърно за Европейски Съюз. Това е вражески и популистки ход, който ще засегне съществено международната хранителна сигурност и стопанската система на Украйна ", написа Шмигал в туит.
 
Пет страни от Централна и Източна Европа, в това число България, упорстват Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на украинско зърно най-малко до края на настоящата година. В момента се планува възбраната да работи до 15 септември.

След среща във Варшава през вчерашния ден Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния подписаха обща декларация за удължение на ембаргото върху вноса на зърнени артикули от Украйна на тяхна територия до края на годината.

Европейската комисия съобщи по-рано през днешния ден, че не е получавала искане за удължение на краткотрайните ограничавания против украинския аграрни импорт.
 
На конференция през вчерашния ден полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че Полша " няма да отвори границата си (за зърнени артикули от Украйна) ", съобщи ПАП.

На 28 април Европейската комисия се споразумя с петте страни за ограничавания върху украински селскостопански артикули, откакто някои страни от Европейски Съюз вкараха едностранни ограничавания за украинския аграрни импорт. Мерките на обособените страни бяха анулирани с използването на европейски ограничения и изплащането на компенсации от европейския бюджет за засегнатите.

На 2 май Европейска комисия разгласи, че приема краткотрайната възбрана за импорт на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна, а предишния месец Европейска комисия одобри удължение на рестриктивните мерки до 15 септември. Ограниченията плануват зърнените артикули да минават директно, с цел да не доближават до пазарите в засегнатите страни.

Очаква се въпросът още веднъж да бъде разискван на идното идната седмица съвещание в Брюксел на министрите на земеделието от Европейски Съюз. Петте наранени страни упорстват рестриктивните мерки да останат в действие до края на годината. Междувременно Русия се отдръпна от съглашението за транспорт на украинско зърно през Черно море, което сътвори спомагателен напън на пазара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР