Украинският министър на отбраната Олексий Резников призна в интервю за

...
Украинският министър на отбраната Олексий Резников призна в интервю за
Коментари Харесай

Резников: Контранастъплението на Украйна се бави, но се развива по план

Украинският министър на защитата Олексий Резников призна в изявление за Си Ен Ен, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна не върви толкоз бързо, колкото беше планувано, само че означи, че " не е угрижен " за резултата от интервенцията, защото тя се развива по проект , цитира думите му Руската работа на Би Би Си. News.bg към този момент разгласява извадки от това изявление.

Според Резников схващането, че настъплението би трябвало да е бързо, не е правилно.

Ръководителят на украинското военно ведомство уточни няколко аргументи, заради които настъплението на въоръжените сили на Украйна се развива по-бавно от предстоящото, в това число неналичието на муниции, снаряди и артилерийски системи.

" Това е въпрос на противовъздушна защита. Въпросът е също по този начин, че имаме доста дълга фронтова линия. И огромен брой врагове се бият против нас. Така че това е война. Това не е компютърна игра ", сподели Резников пред Си Ен Ен в изявление, записано през уикенда.

Западни специалисти считат, че Въоръжените сили на Украйна са почнали настъпателна интервенция при започване на юни, само че не са съумели бързо да пробият отбранителните линии на съветската войска.

Украинските военни са съсредоточили напъните си в три съществени бранша на фронта, в това число в региона на Бахмут, на границата на Донецка и Запорожка област (близо до село Велика Новоселка, където се намира така наречен " Времевски перваз " ), а също и покрай град Орехов.

В резултат на първата вълна на офанзивата украинските военни изгубиха известно количество техника, в това число предоставена от западните страни , и преразгледаха тактиката си, настояват анализатори. Според тях в този момент въоръжените сили на Украйна се пробват по-систематично да изтощават съветските войски и да се възползват от пропуските в защитата, когато се появят.
 След загубата на първите танкове Украйна желае още
След загубата на първите танкове Украйна желае още " Леопард " 2 от Германия

Всеки " Леопард " коствал колкото тежестта си в злато за една решителна атака

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели в изявление за BBC в края на юни, че настъплението на въоръжените сили на Украйна върви по-бавно от плануваното .

Резников е декларирал пред Си Ен Ен, че " нашите генерали, нашите командири виждат същинската обстановка на бойното поле ". " И още веднъж, дублирам, главната полезност за нас е животът на нашите военни ", акцентира министърът.

Си Ен Ен отбелязва, че ситуацията на южния фронт, където въоръжените сили организират главното нахлуване, е усложнена най-много заради огромния брой минни полета, сложени от съветските войски.

Според Резников украинските военни би трябвало ръчно да си прочистват пътя, движейки се по пътеките в нивите. Според министъра на защитата руснаците имат " съществени отбранителни зони с мини " и през тях " е доста мъчно да се пробие ".

" Трябва да използваме нашите военни, сапьори и да почистим всичко това доста постепенно, с цел да подготвим коридорите за същинско настъпателно придвижване ", сподели Резников.

Той добави, че украинските войски подхващат дейности в разнообразни направления, с цел да не дадат на руснаците да схванат посоката на основния удар.
 FT: Зеленски дава обещание да форсира контранастъплението
FT: Зеленски дава обещание да форсира контранастъплението

Украйна още веднъж употребява западните оръжейни доставки

" Победа и влизане в НАТО до лятото на 2024 година "

По отношение на цялостния ход на войната Резников сподели пред Си Ен Ен, че до идващото лято тя ще приключи с победа за Киев - след което Украйна може да получи покана за участие в НАТО.

Резников напомни, че идната среща на върха на Северноатлантическия алианс, която ще се организира през юли идната година във Вашингтон, ще бъде юбилейна: на нея ще бъдат маркирани 75 години от основаването на Алианса.

" Кой знае, може би това ще се трансформира в доста значим ден за Украйна ", сподели ръководителят на украинското министерство на защитата. " Това е единствено моята прогноза. "

На неотдавнашна среща на върха на НАТО във Вилнюс членовете на Алианса споделиха, че, само че отхвърлиха да дадат точна времева рамка за нейното присъединение. Те означиха, че Украйна може да влезе в НАТО единствено сега, в който извърши всички нужни условия и когато всички членове го поддържат.

В изявлението за Си Ен Ен Резников признава, че присъединението на Украйна към НАТО не може да стане преди края на войната с Русия. И когато е попита, дали счита, че войната ще завърши преди срещата на върха през 2024 година, министърът на защитата бързо отговори: " Да. Ние ще спечелим тази война ".

Ръководителят на украинското военно ведомство съобщи, че Въоръжените сили на Украйна

" Всички тези цели са публични, тъй като [тяхното поражение] ще понижи способността им да се бият против нас и ще оказват помощ за спасяването на живота на украинците ", сподели Резников.

В отговор на въпроса влиза ли в желанията на Украйна цялостното заличаване на Керченския мост, той сподели: " Нормална тактичност е да унищожиш логистичните линии на съперника си, с цел да прекъснеш доставките на муниции, гориво, храна и по този начин нататък. Така че ще използваме тази тактичност против тях. "

Кога ще се появят F-16 в Украйна

Министърът на защитата на Украйна също приказва за за ръководство на изтребители F-16, доставката на които Киев чака от Запада.

Според Резников образованието на украинските водачи ще стартира през август и ще отнеме " най-малко шест месеца ". Така съгласно най-оптимистичния сюжет украинските водачи могат да стартират да летят с F-16 над Украйна до пролетта на идната година, счита украинският министър на защитата.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Резников подписа меморандум за образование на украински водачи за полети на изтребители западен модел, в него ще вземат участие 11 страни: Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Англия.

Все още не е известно кой тъкмо е подготвен да даде на Украйна западни изтребители. По-рано някои западни страни оповестиха, че този въпрос се разисква интензивно.

Доклад за касетъчните муниции

Резников сподели още, че тази седмица отчет за това какъв брой дейно въоръжените сили на Украйна употребяват касетъчни муниции, доставени от Съединените щати.

В изявлението той съобщи, че самият той в този момент чака с неспокойствие да получи този отчет, който по-късно ще съобщи на своите американски сътрудници.

" Надявам се, че тези муниции ще бъдат по-ефективни от стандартните ", сподели Резников.

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност в администрацията на Съединени американски щати, сподели предходната седмица, че Украйна е получила американски касетъчни муниции и е почнала да ги употребява на бойното поле. Според Кърби украинците употребяват тези муниции дейно и оправдано, което към този момент демонстрира някои резултати.

Резников не даде детайлности преди публикуването на отчета, само че сподели, че чака касетъчните муниции да бъдат най-ефективни " изключително против артилерийски системи, по-специално по време на контрабатарейна борба, както и против противников бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, и също така те ще бъдат положителни против пехотата на бойното поле ".

Според украинския министър Украйна се е задължила да даде на Пентагона подобен отчет като част от съглашението за доставка на касетъчни муниции за нея.

Съединените щати по-рано обявиха, че предаването на такива снаряди на Украйна, които са неразрешени от интернационална спогодба (нито Съединени американски щати, нито Украйна, нито Русия обаче са я подписали), е краткотрайна мярка, породена от изчерпването на запасите от общоприети 155-мм артилерийски снаряди.
 Съединени американски щати не поддържат офанзивите на Украйна в Русия, само че напомнят кой стартира войната
Съединени американски щати не поддържат офанзивите на Украйна в Русия, само че напомнят кой стартира войната

Москва можела да приключи спора по всяко време
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР