Украинските войски са прогонили руските окупатори от почти цялата територията

...
Украинските войски са прогонили руските окупатори от почти цялата територията
Коментари Харесай

Освобождаването на Харковска област обрича целта на специалната военна операция

Украинските войски са прогонили съветските окупатори от съвсем цялата територията на Харковската област, което обрича на неуспех поставената цел на " специфичната военна интервенция ".

Това оповестяват експертите от американския мозъчен концерн " Институт за проучване на войната " на 12 септември. 

Update:

The Ministry of Defense’s September 11 briefing map confirmed that Russian forces are withdrawing from settlements around Kharkiv City, from northern Kharkiv Oblast, and settlements on the western bank of the River. /1
— ISW (@TheStudyofWar)

От брифинг на съветското министерство на защитата стана ясно, че Русия изтегля войските си от най-северните елементи на региона, както и от селищата, намиращи се назапад от река Оскол. 

Особено важен триумф на украинската войска е освобождението на Изюм. Това поставя завършек на вероятността, че Русия може да реализира декларираните си цели в Донецка област. След унизителното отдръпване от Киев при започване на април, което бе налагано от съветската пропагандна машина като завършек на " първата фаза от специфичната военна интервенция ", Москва си сложи нова голяма цел - да завземе цялата територия на Луганска и Донецка области.

Планът на Русия беше да провежда офанзива от Изюм през Северодонецк до региона край град Донецк. Тази атака имаше за цел да превземе Северодонецк, Лисичанск, Славянск, Бахмут и Краматорск и да продължи до западната граница на Донецка област.

Руските сили съумяха да завладяват Северодонецк на 24 юни и Лисичанск на 3 юли след дълга и извънредно тежка акция, само че по-късно тя изпадна в застой - от този момент съветските войски превзеха доста малко територия. Съхраняването на контрола над Изюм обаче представляваше евентуална опасност за бъдеща огромна съветска атака в Донецк.

Загубата на Изюм обрича на неуспех първичния проект на съветската акция за тази фаза на войната и подсигурява, че съветският прогрес към Бахмут или към град Донецк не може да бъде успешен (ако въобще бъде организиран). Дори в случай че успее да превземе Бахмут, което е малко евентуално да се случи, това няма да поддържа по-големи старания за реализиране на първичните цели на тази фаза от акцията, защото няма да бъде подкрепено от нахлуване от север.

По този метод продължаващите съветски настъпателни интервенции против Бахмут и към град Донецк са изгубили всякакво действително оперативно значение за Москва и просто хабят от извънредно лимитираната ефикасна бойна мощност на Русия.

Изненадващата украинска офанзива в Харковската област протича паралелно с оповестената отпреди месеци контраатака в Херсонска област. От " Института за проучване на войната "  съобщават, че украинските сили са атакували и са постигнали триумфи на няколко основни места на западния бряг на Днепър. Те са спрели достъпа на руснаците по два моста над реката и не престават да пречат на руснаците да поддържат доставките по вода.

Украйна е заела забележителна бойна мощност и е съсредоточила голям брой западни прецизни системи с огромен обхват към тази ос, Затова съгласно специалистите от мозъчния тръст е малко евентуално Херсонската контраатака да е била проведена единствено с цел да отклони съветското внимание от Харков.

Украинският напън над Херсон, комбиниран с бързата контраатака в Харков, слага руснаците пред ужасна алтернатива на времето и пространството. Русия евентуално няма задоволително аварийни сили, с цел да приключи образуването на нова отбранителна линия по река Оскил преди украинските сили да продължат офанзивата си оттатък нея.

" Институтът за проучване на войната " счита, че най-разумното решение за Русия ще е да изтегли сили от други браншове на бойното пространство, с цел да откри отбранителни линии на изток от река Оскил. Така може да гарантира, че ще удържи границата на Луганска област. Но съветските войски към Бахмут и покрай град Донецк не престават настъпателни операции (които както бе посочено по-рано няма да завършат с успех), вместо да осъзнаят опасността Луганск да бъде нападнат от украинските сили.

Експертите от американския мозъчен концерн показват, че съветският президент Владимир Путин рискува да направи постоянно срещана, само че смъртоносна неточност, като изчаква прекомерно дълго, с цел да изпрати подкрепления към линията Луганск, защото не желае да компрометира защитата на Херсон или приключи офанзивните интервенции към Бахмут и град Донецк. Украинската акция наподобява има за цел да сложи Путин тъкмо пред такава алтернатива и да извлече изгода от съвсем всяко негово решение.

" Институтът за проучване на войната " въпреки всичко предизвестява, че сполучливата контраатака в Харковската област няма да постави завършек на войната. Кампанията в североизточна Украйна ще доближи своята кулминационна точка и в даден момент руснаците ще успеят да възстановят постоянна отбранителна линия, както и вероятно даже да проведат локализирани контраатаки. Украйна ще би трябвало да стартира следващи контранастъпателни интервенции, с цел да приключи изцяло освобождението на окупираната от Русия територия.

Войната евентуално ще продължи и през 2023 година, считат специалистите от института.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР