Украинските войски продължават да напредват в посока град Херсон, съобщи

...
Украинските войски продължават да напредват в посока град Херсон, съобщи
Коментари Харесай

Контраофанзивата към Херсон продължава. Украйна освободи над 40 селища


Украинските войски не престават да напредват в посока град Херсон , заяви Генералният щаб на въоръжените сили в петък. Украинската контраатака продължава, освобождавайки десетки селища, на фона на решението на Москва за отдръпване на съветските сили от западния бряг на река Днепър .

По информация на украинския общоприет щаб изтеглянето на съветските сили се прави постепенно, с цел да им разреши да укрепят позициите на другия бряг на Днепър.

Херсон е от стратегическо значение, тъй като дава опция за надзор както над единствения сухопътен път към анексирания от Русия Кримски полуостров , по този начин и над устието на Днепър, което разполовява територията на Украйна .

Киев твърди, че при отдръпването си съветската войска ограбва домове , унищожава сериозна инфраструктура и принудително изселва жителите на селищата, които към момента са под неин надзор.

“Руските нашественици не престават да плячкосват обитаемоте места, от които се отдръпват. Освен това, врагът се пробва да повреди оптимално доста електропроводи и други детайли на транспортната и сериозна инфраструктура на Херсонска област ”, разгласи Генералният щаб на украинските въоръжени сили с уточнението, че съветските военни не престават да минират пътища .

По думтие на президентския съветни Михайло Подоляк съветските противопехотни мини са трансформирали Херсон в “град на гибелта ”

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че армията на страната към този момент е освободила 41 южни селища след “брутална битка ”.

“Днес имаме положителни вести от юг. Броят на украинските флагове, които се връщат на полагащото им се място в границите на продължаващата отбранителна интервенция, към този момент е десетки “, сподели президентът в обичайното си вечерно послание.

Продължават яростни боеве в Бахмут и Соледар в източната Донецка област , както и в прилежащия Луганск . Украинските военни оповестиха още, че тежък съветски обстрел е блъснал към 20 обитаеми места в областите Харков, Луганск, Донецк, Днепропетровск, Запорожие и Николаев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР