На живо: Украйна казва, че е свалила десетки крилати ракети и дронове през нощта

...
Украинските военновъздушни сили съобщиха в неделя, че са свалили 30
Коментари Харесай

Украинските военновъздушни сили съобщиха в неделя, че са свалили 30 от 40-те крилати ракети и всички ирански дронове Shahed, които Русия е изстреляла през нощта в няколко вълни от атаки. Следете нашия блог на живо за всички най-нови събития относно войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

10:34 сутринта: Украйна казва, че е свалила 30 крилати ракети, 27 дрона през нощта

ВВС на Украйна заявиха в неделя, че са свалили 30 от 40-те крилати ракети и всички ирански дронове Shahed, които Русия стартира през нощта в няколко вълни от атаки.

"Тридесет крилати ракети и 27 атакуващи дрона бяха унищожени", казаха военновъздушните сили в Telegram. Той добави, че Русия е изстреляла три хиперзвукови ракети "Кинжал", но не каза дали са били унищожени.

7:46 сутринта: Русия унищожи два дрона над Брянска област, казва местният губернатор

Руската система за противовъздушна отбрана унищожи два дронове от авиационен тип над Карачевски район в Брянска област, каза в неделя Александър Богомаз, губернатор на руския регион, който граничи с Украйна.

"Няма щети или жертви", каза Богомаз в канала на Telegram.

Не е ясно кой е изстрелял дроновете и няма незабавен коментар от Украйна. Киев почти никога не поема публично отговорност за атаки в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна.

Руските власти казват, че Брянска област – която граничи както с Украйна, така и Беларус – е била жертва на множество атаки от украински сили и проукраински диверсионни групи в 17-те месеца, откакто Русия започна инвазията си в Украйна.

5:38 сутринта: Руските официални лица казват, че Украйна е ударила университета в Донецк с касетъчни снаряди

Пламъци обхванаха дървен покрив на сграда на университет в Донецк след обстрел от Украйна в събота, каза служител за извънредни ситуации в контролирания от Русия град в Източна Украйна.

„В резултат на последната атака срещу Донецк, първата сграда на Университета по икономика и търговия е в пожар“, Алексей Кулемзин, инсталираният от Русия кмет, каза в Telegram.

„Използваме 12 водни резервоара, три стълба и 100 пожарникари“, каза Алексей Кострубицки, назначеният от Русия министър на извънредните ситуации за региона, който Москва нарича Донецка народна република. „Целият покрив гори.“

Кострубицки каза, че украинските сили са използвали касетъчни боеприпаси при обстрела, причинил пожара. Ройтерс не можа независимо да провери информацията. И двете страни са използвали касетъчни боеприпаси в хода на 17-месечната инвазия на Русия в Украйна.

Ключови събития от събота, 5 август:

Руските сили удариха център за кръвопреливане в района на Харков, североизточна Украйна , каза президентът на страната Володимир Зеленски в събота, добавяйки, че „се съобщава за загинали и ранени“.

Саудитска Арабия беше домакин на преговори за войната в Украйна в събота в последното демонстриране на своите дипломатически мускули, сесия, която Киев прогнозира, че „няма да бъде лесно“, като се има предвид широката гама от представени страни, включително Китай.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР