Украинските военни организираха неочаквано яростна защита срещу нахлуващите руски сили,

...
Украинските военни организираха неочаквано яростна защита срещу нахлуващите руски сили,
Коментари Харесай

САЩ готвят украинско правителство в изгнание и партизанска война срещу Русия

Украинските военни проведоха ненадейно гневна отбрана против нахлуващите съветски сили, които бяха затруднени от логистични проблеми и влошаващ се морал, написа американското издание The Washington Post. Но войната е едвам на две седмици, а във Вашингтон и европейските столици формалните лица чакат, че съветската войска ще надмогне ранните си загуби, прокарвайки почвата за дълго, кърваво въстание.

Начините, по които западните страни биха подкрепяли украинската опозиция, стартират да се оформят. Длъжностните лица не са склонни да разискват подробни проекти, защото те се основават на съветска военна победа, която, колкото и да е евентуално, към момента не се е случила. Но като първа стъпка съдружниците на Украйна възнамеряват по какъв начин да оказват помощ за основаването и поддръжката на държавно управление в заточение, което би могло да насочи партизански интервенции против съветските окупатори, съгласно няколко американски и европейски чиновници.

Оръжията, които Съединените щати предоставиха на украинските военни и които не престават да се вливат в страната, биха били от решаващо значение за триумфа на бунтовническото придвижване, споделиха публични лица.

Администрацията на Байдън изиска от Конгреса, изпълнен от рядко срещан дух на двупартийно единодушие в отбрана на Украйна, да одобри филантропична помощ и боен пакет на стойност 10 милиарда $, който включва финансиране за попълване на запасите от оръжия, които към този момент са изпратени.

Ако Съединените щати и техните съдружници изберат да поддържат едно въстание, украинският президент Владимир Зеленски ще бъде главната мощ, която ще поддържа морала, обединявайки украинците, живеещи под съветска окупация, с цел да се опълчват на техния мощен и добре оборудван зложелател, споделиха публични лица.

Евентуалното съветско завладяване на Киев провокира вълна от обмисляне в Държавния департамент, Пентагона и други организации на Съединени американски щати, ако държавното управление на Зеленски би трябвало да напусне столицата или самата страна.

„ Сега вършим обмисляне при изключителни обстановки за всяка опция “, в това число сюжет, при който Зеленски основава държавно управление в заточение в Полша, сподели чиновник на американската администрация, който, сходно на други, приказва при изискване на анонимност, с цел да разиска сензитивен въпрос за сигурността.

Зеленски, който назова себе си „ цел № 1 “ на Русия, остава в Киев и твърди жителите си, че няма да напусне [твърдение на американското издание, по друга информация към този момент е в Полша, бел.р.]. Той е провел полемики с представители на Съединени американски щати дали би трябвало да се реалокира на запад до по-безопасна позиция в град Лвов, по-близо до полската граница.

Екипът за сигурност на Зеленски има подготвени проекти за бързо пренасяне на него и членовете на неговия кабинет, сподели почитан украински чиновник.

" Досега той отхвърля да отиде ", добави чиновникът.

Михаил Подоляк, консултант на Зеленски, отхвърли да опише каквито и да било проекти за изключителни обстановки, които Украйна прави, ако съветските сили завладяват столицата.

„ Може да се каже единствено, че Украйна се готви за защитата на Киев толкоз целеустремено, както Русия се готви за офанзивата си против Киев “, сподели Подоляк.

„ Тази война се трансформира в национална война за украинците “, продължи той.

„ Трябва да спечелим войната. Няма други варианти ", споделя още Подоляк.

Владимир Ариев, народен представител в украинския парламент от опозиционната партия „ Европейска взаимност “, изрази убеденост, че Радата, украинският парламент, ще продължи да може да заседава, макар обстановката по време на войната и означи, че доста депутати остават в Киев.

„ В нашата партия не сме обсъждали никакъв проект за евакуация, тъй като не желаеме да се отхвърляме “, сподели Ариев.

„ Ние не сме в това държавно управление, само че имаме оръжие и ще се борим против нашествениците тук, дружно с хората. Това е единственият проект, който имаме - без евакуация, нищо ", увери политикът.

Въпреки това, европейските дипломати, както и американските им сътрудници, стартират да се приготвят по какъв начин да поддържат украинското държавно управление, в случай че Киев падне или страната бъде напълно окупирана от Русия.

Резолюция на Организация на обединените нации от предходната седмица, осъждаща нашествието, която събра 141 гласа, е един от детайлите на „ полагане на основите “ за признание на администрацията на Зеленски за законно държавно управление на Украйна и за поддържането му на повърхността, даже в случай че към този момент не управлява територия, сподели почитан европейски посланик.

„ Все още не сме създали проект, самичък по себе си, само че бихме били подготвени да го създадем незабавно “, сподели дипломатът.

„ Според нашия опит е потребно да знаете, че като цяло имате интернационална поддръжка ", теоретизира той.

Още през предишния декември някои представители на Съединени американски щати видяха признаци, че украинските военни се готвят за възможна опозиция, даже когато Зеленски омаловажи опасността от навлизане.

По време на публично посещаване, украински пълководец на специфични интервенции сподели на републиканеца Майкъл Валц (сенатор от Флорида.), представителят Сет Моултън (демократ от Масачузец.) и други депутати, че пренасочват образованието и възнамеряват да се съсредоточат върху поддържането на въоръжена съпротива, разчитайки на размирен тактики.

Украински чиновници споделиха на депутатите, че са разочаровани, че Съединени американски щати не са изпратили ракети Harpoon за ориентиране към съветски кораби и ракети Stinger за нахлуване на съветски самолети, споделиха Моултън и Валц в обособени изявленията.

Съединените щати отклониха част от военната помощ, която възнамеряваха да изпратят в Афганистан към Украйна, само че този пакет включваше най-вече леки оръжия, муниции и медицински комплекти, предопределени за битка против талибаните, а не против Русия, сподели Валц, който е служил в Афганистан като офицер от специфичните елементи.

Докато съветските военни се борят с логистични провокации – в това число дефицит на гориво и храна – Валц планува, че украинците неведнъж ще нанасят удари по съветските линии за доставка.

За да създадат това, те се нуждаят от непрекъснато доставяне с оръжия и опция за слагане на самоделни взривни устройства, сподели той.

„ Тези линии за доставяне ще бъдат доста, доста уязвими и това е мястото, където в действителност безусловно ще докарате съветската войска до апетит ", счита сенаторът.

Моултън, който е служил в Ирак като офицер от морската пехота, сподели, че поддържа изпращането на Харпун-и и Стингър-и - администрацията е решила да изпрати последните оръжия, съгласно американски чиновник и документ, получен от The Washington Post. Използването им също ще изисква и образование.

„ Не можете да ги изпратите в Украйна в последния миг и да очаквате някой народен гвардеец да вземе Стингър и да смъкна аероплан “, сподели той.

Продължаването на акцията за опозиция ще изисква непрекъснати секрети доставки на леки оръжия, муниции, експлозиви и даже съоръжение за студено време.

„ Помислете за типовете неща, които биха били употребявани от саботьори, за разлика от войска, отблъскваща фронтална инвазия “, сподели Моултън.

Длъжностните лица остават внимателни във връзка с явната поддръжка за украински протест, с цел да не вкарат страните-членки на НАТО в директен спор с Русия.

В очите на Москва поддръжката за държавното управление на Зеленски, настоящо в Полша, може да съставлява офанзива от страна на алианса, предизвестиха някои публични лица.

Но водачите на Украйна и нейните жители евентуално няма да бъдат възпирани от опасенията на НАТО.

„ Много се колебая, че украинците няма да продължат акция за подземна опозиция даже откакто руснаците открият надзор “, сподели върховен чиновник на западното разузнаване.

Москва " ужасно подцени способността на Украйна да се съпротивлява ", сподели служителят.

„ Напомня ми се, изключително от моите източни сътрудници, за самите украинци. Украинците бяха едни от най-ожесточените бойци... за препоръките по време на Втората международна война ", споделя американецът.

Той предвижда, че съпротивата ще продължи месеци и евентуално години.

Съединените щати са подкрепяли, а също са се борили против поредност протести и въстания. Ветерани от сходни спорове споделят, че украинците до момента са показали основната съставна част.

„ Нещо номер едно, което би трябвало да имате, са хора на земята, които желаят да се бият “, сподели Джак Дивайн, пенсиониран старши офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ, който е управлявал сполучливата загадка акция на организацията за въоръжаване на афганистански бойци [по-късно формирали талибаните, Ал Кайда и други, б.р.], които изгониха руските военни през 80-те години на предишния век.

Ако съветските и украинските договарящи, които са се срещали покрай границата с Беларус, реализиран някакво съглашение, това евентуално ще понижи инерцията за протест и поддръжката за него, предвижда Дивайн.

Марта Кепе, старши анализатор по защитата в Корпорация РАНД., която учи съпротивителните придвижвания, споделя, че те постоянно се трансформират по време на война.

„ С напредването на окупацията и продължаването й за по-дълго време, това, което може да стартира като по-централизирана опозиция, постоянно се трансформира в по-малки групи или единици на опозиция. Това не е нещо отрицателно “, споделя тя.

" Всъщност по-малките групи разрешават повече резистентност ", изяснява експертката.

Политиците от НАТО се възхищават на духа на украинските сили, само че също по този начин споделят, че способността им да се опълчват на Русия не е неограничена, изключително откакто запасите от муниции понижават и съветската войска уголемява обкръжението си на огромните градове.

„ Русия има повече войски от Украйна “, сподели втори почитан европейски посланик.

„ Украинските войски са доста смели, само че към този момент се бият повече от седмица ", твърди той.

Експерти по опозиция и градска война споделят, че съветските окупационни сили ще се опитат да притиснат тръбопроводите за доставки и да отрежат градовете.

Рита Конаев, шеф по анализите на Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун, споделя, че Украйна би трябвало да приготвя своите жители за борби в градовете, съпроводени от всеобщи въздушни и артилерийски бомбардировки, които Русия ще употребява, с цел да се опита да понижи количеството на сражения от врата на врата, които изисква завладяването на градове.

Конаев споделя, че украинците също би трябвало да създадат доставките авансово, тъй като съветските сили евентуално ще изключат електрическата мрежа и ще пресечен достъпа до вода в градовете и че би трябвало да основат безвредни зони подземен, с цел да оцелеят при въздушната бомбардировка.

След като съветските сили се опитат да се придвижат в градовете, украинците ще имат преимущество, тъй като познават терена, споделя тя. Те могат да построяват бариери, да унищожават мостове, с цел да лимитират входовете в града и да слагат снайперисти на покриви.

„ В градската война защитата има преимущество “, сподели Конаев.

Европейските водачи се пробват да измислят какво би приел съветският президент Владимир Путин като евентуално извънредно положение за победена Украйна. Политиците споделят, че нямат явен нюх, макар че първият европейски посланик сподели, че Путин може да се опита да понижи Украйна „ до доста по-малка страна “.

При този сюжет Западна Украйна ще остане самостоятелна. Останалите територии ще бъдат включени в Русия, окупирани или оповестени за самостоятелни страни, както Кремъл към този момент направи с областите Донецк и Луганск.

Но способността на Русия да наложи тази визия е „ най-невероятна “, сподели дипломатът, като се има поради дълбокия яд в Украйна против съветската инвазия.

„ Това е страна с 40 милиона [население] “, сподели дипломатът.

Кремъл „ може да се опита да има тактика, само че мисля, че в нашите стратегически калкулации постоянно забравяме една дребна спънка и това е волята на хората ", твърди той.

" Путин е не запомнил по какъв начин да бъде избиран по либерален метод ", съобщи още европейският неизбиран от гласоподаватели представител.

Лидерите на НАТО също споделят, че даже Русия да превземе Киев, това няма да постави завършек на съпротивата, нито на съществуването на украинската страна.

„ Руснаците не могат да окупират цялата страна и да я подчинят “, сподели министърът на защитата на Латвия Артис Пабрикс, чиято страна поддържа дипломатическа работа в заточение в продължение на 51 години, откакто е присъединена през 1940 година от Съветския съюз. Вашингтон в никакъв случай не признава присъединението на трите балтийски страни.

„ Ще има партизанска война, ще има опозиция. Така че даже и Киев да падне, това не значи завършек на войната “, сподели Пабрикс.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР