Украинските власти демонтираха паметниците на руската императрица Екатерина Втора и

...
Украинските власти демонтираха паметниците на руската императрица Екатерина Втора и
Коментари Харесай

Украйна демонтира паметника на Екатерина Втора в Одеса

Украинските управляващи демонтираха паметниците на съветската императрица Екатерина Втора и съветския военачалник Александър Суворов в Одеса. Това заяви украинската работа на Радио Свободна Европа в четвъртък.

Работата по демонтажа стартира ден по-рано, а решението за това беше взето от Градския съвет в края на ноември. Паметниците са следващите, свързани с съветската имперска политика, които Украйна взема решение да отстрани от началото на съветската инвазия през февруари.

Двата монумента няма да бъдат разрушавани, а ще бъдат преместени в музей, оповестиха управляващите. Екатерина Втора е считана от някои за основателка на Одеса, тъй като през 1794 година заповядва да се сътвори пристанище на Черно море, което се трансформира в града Одеса. Редица украински историци не са съгласни с тази оценка, като показват, че селището Хаджибей дълго време е било ситуирано покрай мястото, където е учредено пристанището.

Паметникът беше противоречив още преди огромната съветска инвазия в Украйна, като част от жителите на Одеса желаеха премахването му, потвърждавайки, че популяризира съветската имперска политика.

В края на октомври президентът на Русия Владимир Путин също загатна тезата за Екатерина Втора като основателка на Одеса, като сподели, че " националистите не смеят " да разрушат нейния монумент в град. Тогава той, че " единствената същинска гаранция за украинския суверенитет " може да бъде единствено Русия, която " е основала " Украйна.
 Централната фигура на съветската императрица обаче беше заливана с багра няколко пъти от началото на войната на Русия против Украйна. Активисти също по този начин сложиха алена забрадка на главорез върху лицето на фигурата, а в ръката ѝ беше поставена бесилка.  Паметникът на Екатерина II е част от по-голямата конструкция
Александър Суворов е съветски боен военачалник и едни от основоположниците на съветското имперско военно дело.

Решението за демонтажа на паметниците беше взето след гласоподаване измежду жителите на Одеса и разискване в Общинския съвет на града.

След началото на съветската инвазия доста украинци приканиха за унищожаване на паметниците, свързани с имперската политика на Русия и руското минало. Редица паметници в страната към този момент бяха демонтирани, а имената на улици, театри и други публични места бяха изменени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР