Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на

...
Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко четири сектора на
Коментари Харесай

ISW: Русия се готви украинците да форсират Днепър

Украинските сили организираха контранастъпателни интервенции в минимум четири бранша на фронта и реализираха нищожен прогрес на 3 юли. Това се показва в дневния разбор за Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че украинските сили са провели контранастъпателни интервенции в посока Лиман. Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че не престават контранастъпателните интервенции в региона на Бахмут, западната граница на Донецк и Запорожка област и в западната Запорожка област. Маляр съобщи, че са завладяни девет квадратни километра територия в източна Украйна, 28,4 квадратни километра в Южна Украйна през миналата седмица и общо 158,4 квадратни километра за неустановен интервал от време. Руски блогър твърди, че украинските сили са постигнали лимитирани победи южно от Оригов в западна Запорожка област.
 Русия не стопира с ракетните удари по Украйна Обновена
Русия не стопира с ракетните удари по Украйна

Поредна безсънна нощ

Руски блогъри се възползваха от на източния (левия) бряг на Херсонска област, с цел да призоват за засилено наличие на дребни речни кораби и съоръжение в река Днепър и по този начин да се предотврати по-нататъшно украинско нахлуване. На 2 юли те се обърнаха с подобен апел към ръководителите на републиките Дагестан и Татарстан, Астраханската област, Краснодарския край и Приморския край. ISW заяви на 2 юли, че блогъри упрекват МО, че не е предоставило на съветските сили на източния бряг нужното съоръжение и са отправили своите претенции за спомагателна логистична поддръжка към съветски районни ръководители. Ръководителят на Република Дагестан Сергей Меликов отговори на апела на 3 юли и подреди да се реши въпросът с прехвърлянето на иззети бракониерски лодки на съветските сили. Цялостният обезпокоителен отговор на блогърите допуска, че се опасяват от и считат, че настоящето командване не е подготвило задоволително войските си за тази опция.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разгласява публикация, с която ускорява подстрекателската съветска изразителност към Украйна и Запада. Така евентуално ще подкопае поддръжката за Украйна на идната среща на върха на НАТО. Текстът рисува нормалната тревожна изразителност, само че в нови цветове; той още веднъж разказва войната в Украйна като част от по-широк екзистенциален спор против Запада, повтаря доста от рисковите предвоенни претенции на Путин, които надвишават Украйна, и загатва, че Русия е подготвена да взе участие в този по-широк спор в продължение на " десетилетия ", в случай че тези претенции не бъдат изпълнени.
 Медведев: Конфронтацията на Русия със Запада ще трае десетилетия, спорът ѝ с Украйна - непрекъснато
Медведев: Конфронтацията на Русия със Запада ще трае десетилетия, спорът ѝ с Украйна - непрекъснато

Ядрен апокалипсис бил освен вероятен, само че и много евентуален

Медведев твърди, че " Армагедон " е " евентуален ", в случай че Западът не се съгласи да договаря за нов международен ред с Русия , потвърждавайки неуместно, че нуклеарното " табу " е нарушено (вероятно от потреблението на атомни оръжия от Съединени американски щати през 1945 година - това е другояче изцяло неразбираемо какво може да има предвид), с цел да намекне неправилно, че нуклеарната война е сигурна.

Медведев се опита да показа Русия като обвързвана с сътрудници отвън Запада макар западните наказания и че страните, които не са съгласни със Запада, интензивно се опълчват. Есето на Медведев е в сходство с неговите и предходните опити на други високопоставени чиновници на Кремъл да изплашат западните страни , организации и медии преди обилни интернационалните полемики по отношение на военна, политическа и икономическа поддръжка за Украйна и нейните старания да освободи държаните от Русия територии.

Статията на Медведев не съставлява действителен поврат в съветската политическа, военна или нуклеарна изразителност.

Руският министър на защитата за настоящото положение на войната в Украйна и протеста на групата Вагнер на 3 юли.

По-специално, Шойгу не назова директно групата " Вагнер " или нейния финансист Евгений Пригожин, до момента в който обсъждаше " провокацията ", предпочитайки вместо това да осъди протеста и да изтъкне лоялността на съветските военни като причина за неуспеха на протеста. Шойгу също по този начин твърди, че от 4 юни, евентуално възнамерявайки да подкопаят западната поддръжка за украинската контранастъпление. Речта на Шойгу не показа никакви нови риторични причини и евентуално е продължаваща проекция на претендирана вътрешна непоклатимост след протеста и показване на съветската войска като способна да се отбрани против украинската контраатака.

Руските сили продължиха да нанасят удари с дронове и ракети против тиловите региони в Украйна през нощта и денем на 3 юли. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 17 дрона Shahed в неуточнени региони на Украйна през нощта на 2 против 3 юли и украинските сили са свалени 13 от дроновете.

Украинският общоприет щаб заяви във вечерния си ситуационен отчет, че денем на 3 юли съветските сили са атакували цивилна инфраструктура с три противовъздушни ракети С-300 и 20 дрона Shahed в Сумска, Донецка и Запорожка област, а украинските сили са свалили 16 БПЛА.

Военната администрация на Сумска област заяви, че дронове Shahed са блъснали жилищна постройка в град Суми , убивайки двама и ранявайки 19 цивилни.

Кремъл продължава да употребява цифрови властнически принадлежности за наблюдаване на локалното население на Русия и се стреми да разшири вътрешното произвеждане на технологии за наблюдаване. New York Times заяви на 3 юни, че Кремъл е дал на съветските правоприлагащи органи, в това число Федералната работа за сигурност (ФСБ), повече принадлежности за наблюдаване на местоположението на телефони, навлизане в персонални сметки и следене на интензивност в криптирани приложения като като Telegram, WhatsApp и Signal.

Според съветските вътрешни записи, които NYT твърди, че са получили, съветското държавно управление има за цел да разшири своите принадлежности за технологии за наблюдаване, като поддържа прехода на съветски софтуерни компании към произвеждане на съвременни принадлежности за съветските разследващи служби. Руските софтуерни компании може да изпитват дефицит на квалифицирани чиновници поради броя на квалифицираните служащи, напуснали Русия след началото на войната през февруари 2022 година

ISW по-рано заяви за потреблението на автоматизирана технология от Кремъл за цензуриране на съветското осведомително пространство и търговия с принадлежности за наблюдаване в подмяна на оръжия за потребление в Украйна.
 Русия не стопира с ракетните удари по Украйна Обновена
Русия не стопира с ракетните удари по Украйна

Поредна безсънна нощ

Съобщава се, че групата " Вагнер " краткотрайно прекратява районното набиране на личен състав. Няколко свързани канала, оповестиха, че става въпрос за едномесечен интервал. Известен съветски блогър отговори на известието и прикани съветските управляващи да свикат нова вълна от готовност, с цел да компенсират загубите на съветски сили. Ръководителят на комисията по защита на Държавната дума Андрей Картаполов сподели по-рано пред ТАСС в Кремъл, че няма потребност от такава.

Разследване на съветското опозиционно издание Protokol удостовери детайлностите за договорка сред Русия и Иран , обвързвана с фабрика за произвеждане на дронове в специфичната икономическа зона Алабуга в Република Татарстан. Protokol цитира неназован вътрешен източник, който твърди, че руско-иранският контракт се прави оценка на сред 115 и 130 милиарда рубли (около 1,3-1,5 милиона долара) и че Иран доставя всички съставни елементи за производството на дронове Shahed.
 Русия
Русия " избавила " 700 000 деца от спора в Украйна

Киев обаче твърди, че те са били принудително депортирани

Protokol също откри, че договорът включва уговорка за образование на експерти от SEZ Alabuga в Иран и че първото от тези пътувания за образование се е състояло през март 2023 година Разследването на Protokol означи, че договорът планува, че броят на съставените елементи, импортирани от Иран би трябвало последователно да понижава, защото SEZ Alabuga е в положение да усили самостоятелното произвеждане на обособени съставни елементи.

Преди това Белият дом заяви, че Иран оказва помощ на Русия да построи цех за безпилотни самолети в Елабуга, а ISW оцени на 1 юли, че Иран може да изпраща материали и личен състав в Република Татарстан за производството на бойни безпилотни самолети за потребление в Украйна.

Руските публични лица не престават по нехайство удостоверяват, че улесняват всеобщите депортации на украински деца. Депутатът от Руската държавна дума Григорий Карасин съобщи на 2 юли, че над 700 000 украински деца са избягали от Украйна за Русия през неустановен интервал от време - твърди се през последните години. Не е ясно дали декларираният от Карасин времеви интервал включва единствено 2022-2023 или 2014-2023 години. Изявлението обаче удостоверява дългогодишната оценка на ISW.
 Стартира трибуналът против закононарушенията на съветската експанзия в Украйна
Стартира трибуналът против закононарушенията на съветската експанзия в Украйна

Центърът ще стартира работа в тясно съдействие с Евроюст и националните органи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР