Украинските болници се подготвят за химическа атака. За bTV бившият

...
Украинските болници се подготвят за химическа атака. За bTV бившият
Коментари Харесай

Украинските болници се подготвят за химическа атака


Украинските лечебни заведения се приготвят за химическа офанзива. За bTV някогашният заместник-министър на опазването на здравето на Украйна Младена Качурец изясни, че сътрудниците й са в контакт със сирийски лекари, от които получават информация за това по какъв начин се реагира в такава обстановка.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3663
Сирийските медици имат стабилен опит в лекуването на потърпевши във война.

„ Нашият народ страда доста от 2011 година насам. В началото кръвта беше на всички места. Много лекари бяха убити, задържани или емигрираха. Учехме се в придвижване и се подготвяхме за всевъзможни условия “, споделя доктор Абдула Алхаджи – шеф на Академията за медицински науки в Сирия.

Интересът на украинските медици е ориентиран към опита на сирийските им сътрудници с потърпевшите при химическа офанзива. По данни на Организация на обединените нации в хода на гражданската война 33 пъти е използвано бойно отровно вещество. Само в Гута през 2013 година са починали 1800 души с данни за химическо отравяне.

В края на март американският президент Джо Байдън пък дефинира като " действителна " опасността Русия да използва химикал за всеобщо поразяване в Украйна.

„ Опасяваме се, че това може да се случи, тъй като виждаме от първо лице насилието и бруталността, с която работи съветската войска. Ето за какво още при започване на войната взехме решение, че ще се приготвяме за най-лошия сюжети и ще се надяваме, че той няма да се осъществя “, споделя Младена Качурец, някогашен зам.-министър на опазването на здравето на Украйна. 

„ Дадохме им на практика препоръки по какъв начин при офанзива първо да защитят себе си, по какъв начин да одобряват пациентите на по-горни етажи, тъй като химикалите са тежки и се отсрочват по земята, по какъв начин да сложат мокри одеяла на прозорците, какви лекарства да ползват “, споделя доктор Алхаджи.

В хода на образованието си всеки доктор минава курсове по военна медицина. На процедура обаче никой не е подготвен.

„ Ситуацията е доста тежка. Дори най-реалистичните симулации в университета не могат да пресъздадат реакциите на руснаците. Украинските лекари сега нямат медикаменти и консумативи. Руските военни блокират филантропичната помощ. Някои сътрудници изгубиха домовете си, самите те попадат под обстрел, когато изтеглят пациенти с коли за спешна помощ “, споделя Качурец.

„ Най-важното беше да им покажем, че сме до тях, че те се борят с общ зложелател. Руските сили унищожиха нашите градове, нашата страна, нашата стопанска система, лечебни заведения, просветителна система. И в този момент украинците се изправят пред същото “, споделя заместник-директор на Академията за медицински науки Мустафа Каяли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР