Украински военни потопиха патрулната корвета на руския Черноморски флот Сергей

...
Украински военни потопиха патрулната корвета на руския Черноморски флот Сергей
Коментари Харесай

Полковник от ВСУ: Ударът по руския кораб е подготовка за взривяване на Кримския мост

Украински военни потопиха патрулната корвета на съветския Черноморски флот " Сергей Котов " в региона на окупирания Керч, написа. Това събитие стана част от подготовката за бъдеща офанзива против Кримския мост, казва в коментар за Лига полковникът от запаса, някогашен прессекретар на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезнев.
Прочетете още
Инцидентът се случи на 5 март, когато украинските сили на Главното ръководство на разузнаването и Военноморски сили, с поддръжката на Министерството на цифровата промяна, нападнаха транспортен съд от план 22160 с военноморски дронове Magura 5. В резултат на офанзивата Сергей Котов получи съществени вреди, в това число кърмата, дясната и лявата страна. Екипажът на кораба е отчасти избавен, само че седем моряци са убити и шестима са ранени.

Това не е първият опит да бъде погубен Сергей Котов. Първата офанзива се случи през август 2023 година, когато корабът беше развален, само че ремонтиран. Корабът беше значима част от съветския Черноморски флот, употребен най-вече за наблюдаване на Керченския проток южно от Кримския мост.

Според представителя на Военноморските сили Дмитрий Плетенчук " Сергей Котов " е изпълнявал задания по воден патрул, защитавайки Керченския проток южно от Кримския мост. В същото време корабът, съгласно украинското разузнаване, е взел участие в офанзивата на остров Змейни.

Но главно " Сергей Котов " изпълняваше рутинни патрулни задания в Черно море, присъщи за патрулните кораби. Представител на Военноморските сили изясни, че Сергей Котов не разполага със средства за директен удар по украински крайбрежни цели. Въпреки че имаше спекулации по отношение на способността му да носи ракети " Калибър ", те в никакъв случай не бяха осъществени. Корабът е планиран да бъде модулен, само че не извършва изцяло тази идея.

Загубата на " Сергей Котов ", който трябваше да обезпечава сигурността на инфраструктурата и военните бази, е сериозен удар за Русия, съгласно представител на Военноморски сили. Това последователно ще докара до загуба на надзор над Черно море.

Въпреки че загубите за съветския Черноморски флот са обилни, надхвърлящи една трета от числеността му, представителят на Военноморски сили на Украйна счита, че е прекомерно рано да се приказва за сериозни загуби за Русия. Той обаче признава, че Русия към този момент е изправена пред логистични проблеми.

Владислав Селезнев сподели, че „ Сергей Котов “ е на бойно дежурство, защитавайки Кримския мост от вероятни офанзиви на украински военноморски дронове. Той означи, че се счита, че това е подготовка за вероятно изваждане от строя на основна логистична артерия, снабдяваща окупационните сили в Крим.

" За да бъде ударът по него допустимо най-болезнен за Русия, той би трябвало да бъде изчерпателен. Имаме потребност от Taurus, с цел да унищожим структурите, върху които лежи мостът. Нуждаем се от ATACAMS, с цел да унищожим моста. И морски камикадзе безпилотни самолети, които ще оказват помощ за унищожаването на основата на структурата “, означи Селезнев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР