Украинската устойчивост може да се открие в най-неочаквани проявления. Една

...
Украинската устойчивост може да се открие в най-неочаквани проявления. Една
Коментари Харесай

Вкусът на украинското вино, което се прави, докато войната тече

Украинската резистентност може да се открие в най-неочаквани проявления. Една от най-изненадващите сфери тъкмо в този миг на война е винопроизводството в Украйна. Винопроизводители в южната част на страната не считат да стопират активност и ще следват циклите на природата в това, в което са най-хубави – да вършат вино.

„ Ако армията ни има потребност от нас, ще помогнем. Не знам какво повече можем да създадем “, споделя Евгени Шнайдерис от бутиковата винарна „ Бейкуш ". Създадена като дребен палат от камък и красиво озеленяване, винарната наподобява по-скоро като имение в Италия, в сравнение с от региона на влажните солени езера в Украйна. В далечината се вижда черен пушек над Черно море, евентуално от региона на Мариупол, само че винопроизводителите гледат на обстановката с мъдрост:

„ Мога ли да трансформира нещо? Мисля, че не. Имам две благоприятни условия: да се тормозя или да не се тормозя “, споделя Шнайдерис пред Euronews.

Битки и бутилки

Главният винарски район в Украйна е към Крим. Но през 2014 година Русия анексира региона, в който има планини, степи и елементи покрай морето, считан поради мекия климат като най-хубавия за винопроизводство. Винарни като „ Голицин “ в Крим са фамозни в цяла Източна Европа и Русия с леките си виновност, наподобяващи шампанско.

„ Когато Украйна загуби Крим, тя загуби повече от половината от своята винопроизводствена промишленост “, сподели Шнейдерис с мъка и споделя, че до момента в който множеството международни народи отхвърлят да одобряват, че Крим е бил украински, в този момент съветската страна прибира реколтите.

Това обаче е дало късмет на по-малките винарни да търсят развиване и да промотират продукцията си на западния пазар. Затова винопроизводителите не считат да се отхвърлят нито от насажденията си, нито от продукцията и ноу-хау-то си, нищо че е война.

Нещо повече- готвят се за присъединяване на интернационално винарско ревю в ProWein през май 2022 година с новата марка „ Wines of Ukraine “. Ако съумеят да вземат участие, производителите имат вяра, че това ще даде мощен подтик на украинското вино и по-широко самопризнание в международен мащаб.

Тепърва стартират да се развиват дребните самостоятелни ферми в Украйна, където лозите се отглеждат като част от разнообразна годишна продукция и виното се създава в лимитирани партиди за локално ползване.

„ Процесите в украинското винопроизводство в този момент са доста забавни. Много от хората, които вършат вино тук, са хора от селата. Не приказват британски, не знаят по какъв начин да изнасят в чужбина, по какъв начин да покажат продукцията си на търговците на вино, само че имат положителни хрумвания за виното си. ", споделя Шнайдерис.

Според него, след отделянето на Украйна от Съюз на съветските социалистически републики, са настъпили огромни промени в селското стопанство. Съветските закони за собствеността върху земята са били в действие до лятото на 2021 година, когато украинското държавно управление е приело ново законодателство, което разрешава пазаруването и продажбата на земеделска земя за първи път от десетилетия.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР