Уж се говори за балон, но всъщност все още не

...
Уж се говори за балон, но всъщност все още не
Коментари Харесай

Има ли балон на имотния пазар?

Уж се приказва за балон, само че в действителност към момента не следя това събитие. До няколко години е допустимо да прерасне, само че не и на този стадий. ”- Йордан Йорданов, ръководещ шеф на “Нов дом 1 ”.

В сферата на недвижимите парцели непрекъснато се приказва за неотдавна показания отчет на Уникредит Булбанк. В него се подчертава върху така наречен събитие “балон ” при цените на парцелите. Едва 6% от кварталите в София оферират налични за пазаруване жилища, а в към 35% от столичните квартали се следи ценови балон. Това е част от изводите от оповестения отчет на икономистите от УниКредит Булбанк за достъпността на жилищата в страната.

 Докладът се изготвя за трета поредна година, като в него се разгласяват оценки за достъпността на жилищата в България. Оценката е формирана като са изчислени съотношенията сред цените на жилищата и приходите на семействата. Споменава се още, че когато съотношението на цените на жилищата по отношение на приходите на семействата е над 6:1, то те са “сериозно недостъпни ”. Това значи, че жилища, за чието закупуване са нужни повече от 6 годишни брутни заплати (преди данъци) на едно домакинство, се считат за недостъпни.

Допитахме се до Йордан Йорданов, притежател и ръководещ шеф на компанията за недвижими парцели “Нов дом 1 ” с офиси в столицата и Варна. Експертът от своя страна показва противоречие с показаните в отчета изказвания и ги дефинира като способ за примамливо кредитиране. Йорданов разяснява и всички настоящи въпроси по отношение на недвижимите парцели в България.

След деликатно прочитане и анализиране на обявата Йорданов декларира, че не е склонен с мнението на икономистите. В отчета не е посочено на кои приходи на популацията се базира разбора. На официалните – тези, които са за пред  държавата или на реалните – тези, които се получават. Тук е разковничето на тематиката. Предвид че Уникредит е извънредно сериозна банка допускам, че разбора може да е основан само и единствено на публични данни, което значи че е на база публични приходи. Ние всички знаем, че в България огромна част от приходите са сиви и това е социална загадка. Ако разбора е изработен на база тези данни, той няма стойност, тъй като не дава отговор на действителната обстановка. Цените на жилищата в Европа са доста по-високи и по- труднодостъпни, в сравнение с в България. Изключение вършат Испания и Италия, само че там правото на благосъстоятелност не е предпазено както е в България. Това прави парцелите непредпочитан капиталов инструмент. Направи ми усещане, че образците, които показват с оглед цена-доход са свързани с градове в Австралия и Канада, а не с Европа, което е необичайно. От друга страна Уникредит сега е с едни от най-хубавите условия за кредитиране. Включително кредитират до 95% от оценката на жилището и оферират рента под 2.2%, което прави достъпа до евтини пари, а от там и до лесна покупка на жилище, извънредно привлекателен, разяснява още експерта.

На въпроса дали се следи балон единствено в София, той дава отговор следното:

“От информацията в обявата излиза наяве, че сякаш се приказва за балон, само че в действителност към момента не следя това събитие. До няколко години е допустимо да прерасне, само че не и на този стадий. Защо цените в София са най-високи? Много е просто, тъй като приходите там са най-високи. ”

Основният фактор, който въздейства на цените на жилищата са приходите на популацията и несъмнено инфлацията, която поражда боязън от обезценяване на парите. В България се доверяваме на парцелите, като главен капиталов инструмент изцяло основателно. Останалите капиталови принадлежности не са толкоз познати и атрактивни за огромна част  от обществото. Освен това с помощта на данъчната ни система парцелите дават изключителни благоприятни условия за бързо увеличение на капиталите и осъществяване на огромни облаги, това съобщи още Йорданов.

Разминаването сред търсене и предложение може да се поправя доста елементарно.

Има доста пари, има търсене, има по-малко пари, има по-малко търсене. Някои биха споделили: “Ще вдигнем лихвите и ще ограничим търсенето. ” Ефектът би бил най-малък.  В Западна Европа лихвите бяха непрестанно ниски. Днес  към 6% са потрес и смут за западноевропейците. Хората там са в стрес и уплах. Това за тях е нечувано и евентуално им наподобява апокалиптично. Освен това са научени да следват, а не да мислят. Знаят, че има кой да се грижи за техния разцвет. В България до преди 10г. лихвите бяха по 6%, балонът на парцелите през 2008г. бе на лихви от по 6-7%. Увеличаването на лихвите не би ни стреснало толкоз както западноевропейците, даже изобщо не би ни стреснало. Нека създадем съпоставяне: представете си, че сте изтеглили преди години заем на 6% рента. Колко ви е лихвата през днешния ден? Вероятно под 3%. А на следващия ден я подвигат на 4 или 5%. Нищо ужасно нали, изключително в случай че инфлацията падне. Тогава би се оказало,че в действителност сте в извънредно сполучлива позиция. Нека да забележим какво става с един западноевропеец изтеглил заем с рента да вземем за пример 2%, а през днешния ден тя е 6%. Какво ли става в главата му? Ръст с 300% – белким това не е злополука? Освен това жилищата в България са доста по-достъпни от тези в Западна Европа и по тази причина приказва статистиката, показваща,че в България покупко-продажбите с заеми са под 30% от 2016 година до 2022 година Тази година евентуално има растеж, тъй като при тези лихвени равнища човек би трябвало да е слаб финансов пълководец, с цел да употребява разполагаем запас вместо заем. Ако би трябвало да обобщя мнението си, при тези равнища на приходите и наличните финансови запаси в банките – към 110 милиарда спестявания мъчно бихме следили срив на пазара. Все отново следва и влизане в Еврозоната, което също би следвало да докара до скок на цените на парцелите, а ние сме научени да мислим, установи Йорданов

Относно това дали би трябвало приходите на хората да набъбнат, с цел да има смяна в цените на парцелите, ръководещият шеф на “Нов дом 1 ” споделя, че повишаването на приходите ще докара до още по-голям интерес към пазара на парцелите. По-високи приходи водят към интерес към по-големи и удобни жилища.

Над 85% живеят в лично жилище, а единствено 15% чартърен. 

В отговор на процентното съответствие Йорданов разяснява, че ние не просто сме добре обезпечени по отношение на жилище, а и нямаме разход за наем, който да понижава приходите ни. При наемите не се следи толкоз висок скок и допускам и в бъдеще няма да следим подобен. Специалистът не чака нарастване на цените на този стадий. Благодарение на отличната ни данъчна система, ниските лихви от банките и положителното законодателство. Днес България е съвършената страна за инвестиция в имоти с цел краткосрочни, сигурни и високодоходни вложения водещи до бързо увеличение на капитала. В началото на 2024 година на пазара ще има задържане на  равнищата, на които е сега.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР