UEFA EURO 2020 беше 16-ото Европейско първенство по футбол, организирано

...
UEFA EURO 2020 беше 16-ото Европейско първенство по футбол, организирано
Коментари Харесай

Необикновеното UEFA EURO 2020

UEFA EURO 2020 беше 16-ото Европейско състезание по футбол, проведено от УЕФА. То ще се запомни по редица аргументи, като с изключение на с страстите от зрелищните си мачовее, се стигна и до казус в провеждането му.

На 17 март 2020-а година УЕФА отсрочи шампионата с една година заради пандемията от ковид. Въпреки че шампионатът бе анулиран с една година и се организира през 2021-а, би трябвало да се означи, че шампионатът резервира истинското си име – UEFA EURO 2020.

Самият шампионат се организира в общо 11 града в 11 разнообразни европейски страни от 11 юни до 11 юли 2021-а година. Това бе второто Европейско състезание, в груповата фаза на което играят 24 тима, и първото, което се организира не на територията на една или две прилежащи страни, а на 11 стадиона в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА.

Според някогашния президент на УЕФА Мишел Платини това, че няколко страни са домакини на шампионата е „ сантиментално “ еднократно събитие в чест на 60-ия „ рожден ден “ на Европейското състезание. Следващото състезание през 2024-а година още веднъж ще се организира по нормалния метод. Стадион „ Уембли “ в Лондон  пък бе хазаин на полуфиналите и финала на шампионата.

Мачът за откриването бе избран да се играе на Олимпийския стадион в Рим. УЕФА пък изключва Брюксел от градовете, където ще се организират мачовете от шампионата. Първоначално беше планувано да се играят четири мача в Брюксел: три от груповата фаза и един от 1/8-финалите. В последна сметка те са предоставени на стадион „ Уембли “, където да се проведат три мача от груповата фаза, среща от 1/8-финалите, двата полуфинала и финалът. Испания пък реалокира мачовете си от Билбао в Севиля.

Един ужасяващ случай ще остане в спомените на всички хора по света, който в последна сметка не докара до съдбовни последствия. По време на мача от груповата фаза сред тимовете на Дания и Финландия на 12 юни на стадион „ Паркен “ в Копенхаген, звездата на „ аленият динамит “ Кристиан Ериксен претърпява исниски призрачен сън. Той колабира на терена в края на първото полувреме без забележима причина.  Телевизионните камери и публиката на стадиона стават очевидци на напрегнатите моменти, до момента в който лекарите ползват СПР и употребяват дефибрилатор в опит да стабилизират положението на Ериксен. Съотборниците му пък образуват кръг към него, с цел да го прикрит от камерите и публиката.

След няколко напрегнати минути, Ериксен е нормализиран на терена и по-късно е превозен до болница за по-нататъшно лекуване и наблюдаване. По-късно излиза наяве, че той е претърпял сърдечен арест, само че с помощта на своевременната реакция на медицинския личен състав и потреблението на дефибрилатор, животът му е избавен. Мачът беше прекратен незабавно след случая, а уредниците и тимовете взеха решение да го продължат по-късно същата вечер, откакто получават удостоверение, че положението на Ериксен е устойчиво и той е в схващане.

До борбата за трофея на „ Уембли “ достигат символичния хазаин Англия и Италия, които отстраняват на ½-финалите надлежно Дания и Испания. „ Трите лъва “ повеждат в резултата още във втората минута, когато Люк Шоу се разписва, само че Леонардо Бонучи изравнява в 67-ата минута. Така се стига до продължения, в които нов гол не пада и първенецът трябваше да бъде избран след осъществяване на дузпи.

При тях три пропуща за Англия вършат Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака против две пропуснати дузпи за италианците, които в последна сметка ставаш първенци на Стария континент за повторно в историята си. Англичаните пък не престават да чакат първия си огромен успех след спечелването на Световното състезание през далечната 1966-а година.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР