Удостоверението за положен изпит за валидиране на компетентности вече дава

...
Удостоверението за положен изпит за валидиране на компетентности вече дава
Коментари Харесай

Първо интервю на просветния министър. Нови стипендии

Удостоверението за положен изпит за валидиране на компетентности към този момент дава право за включване на оценката в балообразуването

Подкрепяме даровитите деца със стипендии. Новината даде в изявление за " Стандарт " министърът на образованието проф. доктор Сашо Пенов. Той приказва за първи път, откогато е втори мандат длъжностен министър.
-->
Интервюто на проф. Пенов е част от специфичното приложения на вестник " Стандарт " Да! На българското обучение, в което за първи път 14 университета показват кандидат-студентските си стратегии и опциите за кариерно развиване на младежите.

Все повече висши учебни заведения избират матурите като опция за кандидатстване и това е отзив за повишено доверие към резултатите от ДЗИ, споделя проф. доктор Сашо Пенов. Той оповестява още една огромна вест - отпадна условието за слагане на холограмен стикер на дипломите за висше обучение.

Какво оферират 14-те водещ университета в България?

Къде образованието носи най-скъпо платена специалност?

Купете си новия брой на " Стандарт ",

който към този момент се продава в огромните вериги, бензиностанциите и дребните квартални магазинчета

Ето цялото изявление на министъра на образованието проф. Сашо Пенов

- Професор Пенов, през актуалната година зрелостниците ще се сблъскат с редица новости при кандидатстването в университетите. Една от тях е полагането на изпит за валидиране на компетентности. Каква опция им се дава посредством това?

- С последните промени в Закона за предучилищното и учебното обучение се уголемяват опциите за полагане на изпити за валидиране на компетентности по реда на спомагателните държавни зрелостни изпити.

В идната сесия - май-юни 2023 г,. на изпити за валидириране може да се явяват и зрелостници, които са изучавали образователен предмет като общообразователен, само че не като профилиращ, а желаят да валидират компетентностите си върху образователното наличие от наложителните модули на профилиращия предмет.

Например абитуриент, който не е изучавал биология като профилиращ предмет, няма право да се яви на втори наложителен ДЗИ по биология, само че към този момент има опция да постави изпит за валидиране на компетентности върху образователното наличие за профилирана подготовка по биология.

По този метод този абитуриент ще има достъп до висше обучение, в случай че тази оценката по този предмет му е нужна за кандидатстване за избрана компетентност.Искам да подчертая, че резултатът от всеки сполучливо положен изпит за валидиране на компетентности ще се отразява в обособен документ, а не в дипломата за приблизително обучение. Удостоверението за положен изпит дава право за включване на оценката в балообразуването.

- Матурите заемат все по-важна част във образуването на бала за висшите образователни заведения. Докато преди години те бяха нещо като " външно оценяване " или " изходящо равнище " за дванадесетокласниците, то в този момент значително дефинират каква бакалавърска степен ще придобият в бъдеще. Какво постанова тази смяна и по какъв начин се ползва в другите университети?

- Включването на резултатите от държавните зрелостни изпити в балообразуването при кандидатстване за доста огромна част от специалностите във висшите учебни заведения в действителност разкрива два аспекта – от една страна, одобряване на качеството на изпитните материали за зрелостните изпити, и от друга – наложилото се обективно оценяване на писмените работи от национални комисии, в състава на които се включват и учители, и академични преподаватели.

Това е израз на политиката за последователност и балансираност в развиването на просветителната система в страната и е в поддръжка на промяната в системата на междинното обучение.

Академичната автономност на висшите учебни заведения им дава правото независимо да дефинират реда и изискванията за банкет на студенти. Фактът, че от ден на ден висши учебни заведения избират матурите като опция за кандидатстване, приказва за повишеното доверие към резултатите от ДЗИ като оценка на качеството на добитото приблизително обучение.

- През тази година в Софийския университет " Св. Климент Охридски " 128 от общо 130 специалности - като се изключи право и медицина - ще одобряват оценките от държавните зрелостни изпити като приемни. Какво демонстрира опитът Ви - това вярно решение ли е и по какъв начин повлиява на броя студенти в Алма Матер?

- Това е решение на управлението на университета като израз на академичната му автономност.

- Вие сте част от петото служебно държавно управление на президента Румен Радев. Какво сте си сложили за цел в МОН в границите на интервала, който Ви следва като част от сегашния длъжностен кабинет?

- Започнахме първия си мандат с някои съществени задания, които се веселя, че успяхме да осъществим – естественото започване и протичане на присъствен образователен развой в учебните заведения и дейна работа по Механизма за обсег.

Инициирани бяха промени в нормативната уредба, които да разрешат на всички даровити деца и възпитаници, спечелили медали от интернационалните олимпиади да получават стипендии от 2023 година В региона на висшето обучение направихме някои стъпки, които понижиха административната тежест. Дадохме опция на студентите и докторантите при потребност елементарно и бързо да потвърждават пред трети лица статута си на учащи, като отпадна условието за уверение на хартия.

Отпадна и условието за слагане на холограмен стикер на дипломите за приключена образователно-квалификационна степен на висше обучение и така нататък

През първия ни мандат установихме, че е доста потребно и значимо при разбора на дейностите в просветителната система да се обзет всички степени на образованието. Когато едно деяние се предприеме даже в предучилищното обучение, да имаме визия какви биха били резултатите от него чак до завършването на висше обучение.

В рамките на сегашния длъжностен кабинет би трябвало да подготвим подзаконовите нормативни актове, относими по отношение на приемането от Народното събрание на измененията в ЗПУО, а също по този начин и да осъществим дейностите, които са свързани с сполучливата реализация на НПВУ.

- Ако би трябвало да посочите най-голямото предимство и най-сериозният минус на висшето обучение в България, то кои биха били те?

- Не може да се приказва за най-голямо предимство или най-сериозен минус, защото висшето обучение е част от цялата система на образованието в България. Ние постоянно сме имали качествени висши учебни заведения, които са и интернационално разпознаваеми във връзка развиването на Европейската университетска мрежа.

Естествено и тук, както във всяка човешка активност съществуват компликации, само че аз не бих ги нарекъл дефекти. Тъкмо противоположното – познавайки и сблъсквайки се с компликациите, които могат да зародят в разнообразни стадии от активността, то би трябвало да се одобряват такива общоконсенсусни ограничения от цялото общество, респективно посредством неговото национално посланичество, с цел да могат тези усложнения да се преодолеят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР