Удар под кръста за част от пенсионерите. Докато в масовия

...
Удар под кръста за част от пенсионерите. Докато в масовия
Коментари Харесай

Удар под кръста! Намаляват пенсии

Удар под кръста за част от пенсионерите. Докато в всеобщия случай месечните пари се усилват, за хората, които са обезпечени и в частен фонд, обстановката е друга.

Пенсията за застрахователен стаж и възраст ще бъде намалявана с 9-10 на 100 за хора, които са обезпечени и в частен повсеместен фонд и навършват години за пенсиониране в интервала от 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година Причината за това е, че част от вноските им за пенсия не са отивали във фонд “Пенсии ” на държавното публично обезпечаване (ДОО), а в частния фонд. Намалението е строго самостоятелно и зависи от съответната трудова история на всеки човек.
-->
Хората, които навършват години за пенсиониране в интервала от началото 2022 година до края на 2025 година, могат да изберат да трансферират насъбраните си пари в универсалния пенсионен фонд (УПФ) в държавния фонд “Пенсии ” до една година преди достигането на пенсионна възраст, гласи Кодексът за обществено обезпечаване.

Намалението на държавната пенсия за хората, които са обезпечени и в УПФ се трансформира всяка година. С течение на времето процентът на понижение гладко ще пораства, тъй като ще се пенсионират хора, за които все по-голяма част от общия им трудов стаж са обезпечавани и в двата наложителни стълба на пенсионната система - в държавното публично обезпечаване и в УПФ.

В момента понижението е към 10 на 100. След 2031 година то ще надвиши 15%, а след 2036 година ще доближи 19%. След 2040 година понижението на държавната пенсия ще надвиши 20%, а след 2050 година ще се задържи на равнища към 25 на 100. Това ще се случи, в случай че осигуровките за двата стълба на пенсионната система останат непроменени.

Затова хората би трябвало деликатно да преценяват кое им е  по-изгодно - да взимат две пенсии - от държавната хазна и от частния фонд, или да трансферират парите си от УПФ във фонд “Пенсии ” и да получават единствено държавна пенсия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР