Удължителният закон за действието на бюджет 2022 и през следващата

...
Удължителният закон за действието на бюджет 2022 и през следващата
Коментари Харесай

НС започва гледането на бюджета

Удължителният закон за действието на бюджет 2022 и през идната 2023 година влиза на първо четене в Народното събрание. Текстовете бяха готови от Министерството на финансите, откъдето настояват, че защото са част от длъжностен кабинет нямат право да правят политики, нямат и право да внесат собствен план. 

Точно противоположното е мнението на " Продължаваме промяната ", откъдето пък считат, че МФ е задължено по закон да внесе нов план. Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се резервира размерът на минималната работна заплата от 710 лв. следващата година. Максималният застрахователен предел остава 3400 лв., а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското предписание от 1 юли с 12 на 100, в случай че няма нов признат закон, напомня БНР. 

Удължителният закон може да работи и страната да действа обикновено даже в случай че има избори през юли, съобщи министърът на финансите Росица Велкова.

" Тъй като ще осъществя и спестовност в разноските през 2022 година, до юни месец бихме могли да се оправим със средствата, които са от фискалния запас и тегленето на дълг за рефинансиране на заплащането. "

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев предизвести, че е належащо синхронизиране на паричната политика на повишаване на лихвите с фискалните, т. е. да се върви към консолидация. В противоположен случай можем да се надигнем пред ликвидни ограничавания.

" Аз мисля, че не би трябвало да позволяваме обстановка, в която Министерството на финансите ще изпадне в обстановка да избира сред неприятни и по-лоши решения. "

Ако не затегнем харчовете от хазната, " има действителен риск финансовите пазари да ни санкционират, съобщи Радев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР