Удължават програмата Топъл обяд у дома в условията на извънредна

...
Удължават програмата Топъл обяд у дома в условията на извънредна
Коментари Харесай

Раздават топъл обяд до края на годината

Удължават програмата „ Топъл обяд вкъщи в изискванията на изключителна обстановка “ до края на годината. Министерството на финансите отпусна спомагателни 9 млн. лева по бюджета на Министерството на труда и обществената политика.

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с приходи под прага на беднотия ще получават топъл обяд. Услугата, посредством която се подкрепят част от най-уязвимите от пандемията от COVID-19 групи, трябваше да завърши в края на този месец.

Средствата ще бъдат преведени на общините, които и досега предоставяха храна по Целевата стратегия, като кандидатстването ще бъде на два стадия. Първият стадий е за обезпечаване на топъл обяд до края на август. След това е очакван втори стадий на кандидатстване – за даване на услугата до края на годината. Нуждаещите ще получават всеки ден чорба, главно ядене, самун и най-малко един път седмично десерт.

Още 4100 души ще се хранят гратис в публичните трапезарии в страната. В средата на май стратегия „ Обществени трапезарии “ на МТСП беше удължена, като бяха включени нови 1400 самотно живеещи, хора, останали без дом, работа и приходи, както и ползващи обществено подкрепяне, и сложени под карантина.

Още при започване на пандемията от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ бяха обезпечени спомагателни 45 млн. лева за разширение на патронажната грижа до 31 декември 2020 година Благодарение на това 30 000 възрастни и хора с увреждания в 240 общини получават храна, медикаменти или помощ за осъществяване на административни услуги, а други 12 500 – социално-здравни услуги.

В идващите месеци следва взаимно с БЧК да бъдат раздадени 6900 тона хранителни артикули на стойност 17 млн. лева, с които ще бъдат подкрепени към 500 000 души.

От началото на април доникъде на юни по Оперативната стратегия за храни са раздадени 1405 тона храни от първа нужда. Пакети получиха над 58 000 лица и фамилии в затруднено състояние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР