Удължаване с една година на срока на намалената ставка от

...
Удължаване с една година на срока на намалената ставка от
Коментари Харесай

Съюзът за стопанска инициатива иска още 1 г. 9% ДДС за ресторанти и хотели

Удължаване с една година на периода на понижената ставка от 9 на 100 Данък добавена стойност за заведения за хранене и хотели предлага Съюзът за стопанска самодейност (ССИ), оповестиха на уеб страницата на бизнес организацията. Предложението идва по отношение на измененията в данъчните закони, които ще се преглеждат през днешния ден от Националния съвет за тристранно съдействие. Туристическият отрасъл, хотелиерите и ресторантьорите понесоха най-тежкия удар от коронавирус ограниченията, акцентират от ССИ и допълват, че секторът има потребност от по-продължителен интервал на възобновяване заради дългия интервал на цялостен локдаун в страната по време на пандемията.

ССИ напомня, че тези сфери на активност са главен източник на работни места в България - по данни на Националния статистически институт заетите в тях са над 120 000 към края на юни. Предложеното удължение на периода на деяние на понижената ставка от 9 на 100 Данък добавена стойност ще има и антиинфлационен резултат, защото повишението на Данък добавена стойност би довело до повишаване на цените, счита от организацията.

През първата половина на септември от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, оповестиха, че събраните доходи от Данък добавена стойност в туризма са се нараснали след въвеждането на ставката от 9 на 100, макар че тя е по-ниска. Според браншовата организация мярката е помогнала за изсветляването на бранша и за увеличението на събираемостта. Повод за известието бе декларираното от премиера Николай Денков в телевизионно изявление, че не вижда причина заведенията да продължат да работят с понижена на 9 на 100 ставка на Данък добавена стойност. Ставката за ресторантьорите беше понижена от 20 на 100 като антикризисна мярка по време на пандемията и продължи след това като защитна поради високите цени на тока. След опозиция на сектора предлагането за връщането на размера на данъчната ставка с бюджета за тази година отпадна.

ССИ не е уверен в успеваемостта на препоръчаната смяна в Закона за Данък добавена стойност, предвиждаща лице, което не получи фискален или систематичен бон в търговски обект, да има право да не заплати цената на стоката или услугата. Организацията приема, че мярката е ориентирана към ограничение размера на неофициалната стопанска система, само че вижда проблем при използването й, който може да възникне, ако продавачът издаде документ, който не дава отговор на условията, само че това въпреки всичко му даде съображение да получи дължимата сума по трансакцията. Същевременно от ССИ показват, че от купувачите не трябва да се чака да са осведомени какви са реквизитите на фискалния или систематичния бон.

По отношение на необятно дискутираната мярка " Бонус-донос ", заложена в измененията в Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, от ССИ припомнят, че концепцията да се дават награди при приемане на информация за укриване на налози не е нова. " Очакването, че бизнес-партньори ще се издават взаимно, е обвързвано по-скоро с утежняване на връзките посред им. Не намираме за разумно даден бизнес или чиновник да издаде собствен контрагент или шеф, в случай че няма някаква персонална отрицателна причина или полза за това ", разясняват от организацията. Във връзка с желанията на вносителите с мярката да се обезпечат спомагателни доходи, от ССИ считат, че първо би следвало да се търсят способи за усъвършенстване на разходната част на бюджета.

ССИ намира за съществени предвижданите промени в областта на налозите и осигуровките от трудова активност, отнасящи се до работата на хонорар. С препоръчаните промени се отстраняват нормативно приетите разноски (25 на 100 при цивилен договори), с което, съгласно ССИ, дейно се покачва данъчноосигурителната тежест. От организацията обръщат внимание върху тематиката с прикриването на трудова активност и със обвързвания с това въпрос за работата от разстояние и какви би следвало да са отговорностите на работодателите за обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд в този случай. Според ССИ проблем ще има с това по какъв начин ще се разпознават чиновниците, които работят в изискванията на прикрити трудови правни отношения.

Сред препоръчаните промени е и въвеждането на световно минимално ниво на данъчно облагане, съгласно което минималната ставка би трябвало да стане 15 на 100 и да се отнася за предприятия с доходи над 750 млн. евро (приблизително 1,47 милиарда лева.). По тази мярка ССИ счита, че повишението на данъчното облагане, което се предлага и в други страни, няма да усъвършенства обстановката в страните с високо данъчно облагане, даже може да я утежни. Мярката може да повлияе отрицателно на разрастващите се страни, изключително на тези, които разчитат повече на ниските данъчни ставки, каквато е България, показват от ССИ и допълват, че успеваемостта на мярката също е под въпрос, защото въпросните стопански системи могат да се опитат да заместят ниските ставки с държавни помощи, дотации и други принадлежности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР