Учителският синдикат Образование“ възропта в свое писмо срещу поредицата от

...
Учителският синдикат Образование“ възропта в свое писмо срещу поредицата от
Коментари Харесай

Профсъюз роптае срещу родителските протести

Учителският профсъюз „ Образование “ възропта в свое писмо против поредицата от наставнически митинги против насилието над деца в градини и учебни заведения. Според изпратено до медии послание, подписано от ръководителя Юлиан Петров, това бил следващият опит на наставнически кооперативи да очернят и охулят „ специалността, която е майка на всички останали “, изтъквам., които членуващите в профсъюза следели „ с наяве безпокойствие и отвращение “.

„ Протестите им и поставените скандални и рекетиращи просветителната система претенции, са огледално отражение на тревожните и ескалиращи проблеми, свързани с дефицитите във възпитанието на младото потомство, с особената липса на гражданственост и морални полезности.

Повтаряните до болежка обвинявания, грозни квалификации и неоправдателни мнения към всички учители, както и яростното вменяване на всевъзможни отговорности, сложи специалността пред следващото тестване, специалност, която в актуалния свят се радва на доверие, респект и почитание, без да употребяват специфични „ разследващи “ средства.

За страдание, действителността в модерна България е доста надалеч от европейските политики към образованието, респ. към учителите, тъй като българският преподавател е най-контролираният, най-обсъжданият, най-поучаваният, най-атестираният, най-сниманият и най-критикуваният за краха на моралните полезности и упадъка на българската просветителна система.

Яростно протестиращите родители, които упорстват за сканиране ежеминутно на работата на педагогическите експерти, психотестове за учители и шефове, би трябвало най-малко за малко да помислят и за своята отговорност за възпитанието, социализацията и дисциплината на своите деца. Ако даже една от българските оторизирани институции се беше сетила да ги задължи да сторят това, в случай че и самите институции поемаха отговорност към младите генерации, то експанзията нямаше да я има нито в детската градина, нито в учебно заведение.

България е демократична страна и през последното десетилетие всичко в образованието, което не се харесва на родителите и учениците,  се оспорва или апелира! Стана традиция родителите да неглижират и да не осъждат отговорните действия на децата си, да оспорват оценките на учителя и да упорстват за заобикаляне на разпоредбите. Заваляха и правосъдни каузи на родители против шефове и учители поради противоречие с оценки или с рекомендации. Всичко това е сигурен знак за крах на гражданската съвест на българското общество. Няма уважаваща себе си страна, в която учителят да се извинява публично  и да се оправдава за приложените от него ограничения и оценки на родител или възпитаник! Няма цивилизована нация, която да не има вяра априори на учителя, още по-малко да го подлага на всекидневен шпионаж.

Синдикат „ Образование “ твърдо декларира, че няма да допусне никакво видеонаблюдение във всички просветителни институции, отвън рамките на допустимите от закона хипотези. Българският преподавател не е нарушител, с цел да бъде наблюдаван или следен. Ние от „ Подкрепа “ считаме, че настояванията на родителските кооперативи са нагли, безотговорни и лишени от просветителна логичност. Ние от „ Подкрепа “ няма да допуснем още нови ограничения или отговорности, които пречат на автономността на просветителните институции и унижават престижа на учителите.

Синдикатът декларира, че в случай че МОН и останалите институции не одобряват съответни ограничения за отбрана на българския преподавател от родителската и ученическа експанзия, ще предприемем съответни дейности. Опитите да вменяват нови и нови вини или правила, ще нагнетят напреженията в системата и ще доведат до национални всеобщи безсрочни протестни дейности. Синдикат „ Образование “ ще продължи и поддържа битката против експанзията към учителите и ще отстоява запазването на достолепието и престижа на българския преподавател! “, приключва писмото.

Тук е мястото да напомним, че течащата сега вълна от наставнически митинги избухна след скандални фрагменти от детка градина в Бургас, от които се вижда по какъв начин учителка утля, дърпа, блъска и нагрубява 4-годишни свои ученици. Редно е също по този начин да упоменем, че още при оповестяването на серията манифестации основателите подчертаха, че деянията им са само против тези учители и възпитатели, които не са изкоренили от метода си насилническите начини и не слагат всички представители на тази уважавана специалност в един кюп. Нещо повече – на множеството митинги в разнообразни български градове, в това число в Пазарджик, пристигнаха за морална поддръжка и учители, тъй като решиха, че настояванията на Инициативния комитет са обективни и изпълними. На всезнание по време на митинга в нашия град преподавателка разгласи, че откакто в банки, магазини и съвсем всички институции има охранителни камери, е редно да се слагат и на местата, където се отглеждат и образоват деца. Учителката разгласи още, че тя самата би се чувствала по-спокойна с спомагателната мярка за сигурност. Други нейни сътрудници не пристигнаха на митинга, само че със известия до уредниците оповестиха безапелационната си поддръжка.

Колкото до синдикатите, май посланието с оказва следващият несъответстващ опит за взимане на позиция, без да са тествани обстоятелствата, а в тази ситуация очевидно и без да се потърси мнението на учители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР