Учителски синдикат заявява стачна готовностСиндикат Образование заявява, че ще отстоява

...
Учителски синдикат заявява стачна готовностСиндикат Образование заявява, че ще отстоява
Коментари Харесай

 Учителски синдикат заявява стачна готовност  

Учителски профсъюз декларира протестна подготвеност

Синдикат " Образование " декларира, че ще отстоява изрично позиция за нарастването на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 година, с цел да подсигурява 125 % размер на учителските заплати над междинната брутна работна заплата (СБРЗ) за страната.

Синдикатът афишира, че резервира протестна подготвеност при появило се обществено напрежение в системата на образованието и ще стартира подготовка за протестни или ефикасни протестни дейности при липса на нарастване на учителските заплати в бюджет 2023 година

Синдикатът е направил разбор на напрежението в системата, което се нагнетява макар, че учителската заплата е достигнала равнище 125% над СБРЗ за страната с напредък през последните 6 години. Но заради високата инфлация заплатите на учителите сега са намалели на 115%.

Синдикатът е направил и свое изследване, за което не показват брой респонденти, само че прецизират, че са взели участие 94% учители; 190 директори; 3% непедагогически личен състав и заинтригувани. Средната възраст на интервюираните е 54. 8 години.

94. 3% от интервюираните са дали отговор, че инфлационният показател им е повлиял доста мощно във връзка с фамилните бюджети за физическа прехрана, а единствено 6% са дали отговор, че се оправят обикновено с нарастването на цените.

91. 4% от респондентите са декларирали своето очакване за нарастване на работни заплати с повече пари за обучение за 2023 година

79. 3% от участниците са дали отговор, че нарастване на учителските заплати с 30 % ще бъде съответен отговор на огромния напън от инфлацията, 15. 6 % считат, че 25 % нарастване би било задоволително, а 5. 5 % мислят, че 20% нарастване е съответстващо в сегашния миг.

64. 6% от интервюираните са декларирали своята подготвеност за присъединяване в протестни дейности и манифестации, а 59 % от респондентите са декларирали присъединяване в ефикасни протестни дейности, в случай че не се обезпечи с политически отговорно отношение на ръководещите предстоящият по - висок размер на средствата за обучение.

В ЗПУО е заложено императивно да не се понижават средствата за обучение от Брутният вътрешен продукт в България, само че това на този стадий не може да се реализира заради липса на постоянно държавно управление, постоянен бюджет и политическа воля, показват от синдиката и твърдят, че са в протестна подготвеност.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР