Училище след училище и населено място след населено място –

...
Училище след училище и населено място след населено място –
Коментари Харесай

Първи удара поемат учениците

Училище след учебно заведение и обитаемо място след обитаемо място – от ден на ден възпитаници ще бъдат още веднъж изпратени у дома, пред екраните, за отдалечена форма на образование.

Не е ясно по какъв начин младежите ще спрат да посещават кафенета и сладкарници, които ще продължат да работят и откакто учебните заведения затворят порти. Въпреки че няколко пъти се твърдеше, че при повишаване на случаите с Covid-19, ще се затварят последните " отворени " места, а това са точно заведенията, очевидно в някои градове удара ще поемат първо учениците.

Заради внезапното нарастване на броя на инфектираните с ковид Йорданка Фандъкова предложи всички възпитаници от 5 до 12 клас в София да минат на отдалечено образование, а за заведенията за хранене мярката да е единствено понижаване на работното им време с един час – до 22:00.

В момента учениците от 1 до 4 клас са с присъствено образование без спиране. На 4 март започнаха присъствените образователни занятия за учениците от 6, 9 и 12 клас, а съгласно схемата на ротация на паралелките в изискванията на пандемия, към отдалечено образование минаха 5, 10 и 11 клас. Редуването би трябвало да се случва на две седмици и единствено по себе си е задоволително затормозяващо (а съгласно болшинството родители и излишно) и без непрекъснатия риск от нов локдаун и налагане на отдалечена форма на образование за всички.

Вчера министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов делегира властта на Регионалните здравни инспекции, като към този момент те ще вземат решение какви ограничения да бъдат наложени на локално равнище.

" Всички шефове на РЗИ имате цялостна независимост да приложите всички ограничения, които считате за нужни, без да се колебаете. Можете да затваряте – заведения за хранене, молове, учебни заведения, фитнеси, спорт – всичко, което е належащо. Аз съм зад вас. Ще се оправим! "

Министърът е безапелационен, че обстановката в страната е сериозна и има няколко места, където се усеща сериозен напън върху лечебните заведения.

София

От петък, 12 март, всички възпитаници от 5 до 12 клас в София минават на онлайн образование, макар че някои от тях не са влизали в клас повече от 30 дни от началото на образователната година. Преустановява се и присъственото образование във висшите учебни заведения и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на деяние на тези ограничения все още е двуседмичен - от 12 до 26 март в това число. Това реши софийският действен щаб на съвещанието си през днешния ден, а известието пристигна от Фейсбук профила на Йорданка Фандъкова.

Всички заведения, включително тези в хотелите и игралните зали, ще работят с лимитирано работно време до 22 ч. Фандъкова прецизира, че при нужда този срокът на новите ограничавания може да бъде изменен. Обмисля се и спомагателен пакет от ограничения. Той би могъл да включва наново затваряне на огромните търговски центрове и фитнесите.

" Предлагам въвеждането на ограниченията поради внезапното нарастване на броя на инфектираните с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лекуване в лечебните заведения, доближи равнищата от средата на ноември предходната година, когато стартира стръмен растеж на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лекуване в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лекуване са 191 ", стимулира се по-рано денем кметицата.

Пловдив

В града единствено за ден с Covid-19 са се заразили трима учители, помощник-възпитател и здравна сестра от детски градини. Това е наложило карантина на 88 контактни деца и 13 души личен състав. Болни са също преподавател и двама възпитаници от образователни заведения, в резултат на което под карантина са сложени 61 възпитаници.

В Математическата гимназия за интервала от 23 февруари до 9 март са открити 8 позитивни случая измежду възпитаници и педагогичен личен състав.

Бургас

Случаите на повикване на Бърза помощ в града са нарастнали с 30%. Очаква се учениците от 5 до 12 клас да преминат още веднъж в отдалечено образование за две седмици, както и да се върнат маските на закрито, да се лимитират всеобщите мероприятия и да се вкарат други от по-крайните ограничения против разпространяването на Covid-19.

Шумен

Регионът попада в алената зона с 456 инфектирани на 100 000 души население. В регионалния град има максимален брой новозаразени – за последното денонощие те са 79. По тази причина там ще бъдат приложени строгите ограничения - продължение на отдалеченото образование, усилване на контрола в хипермаркетите, ограничение на обществените действия.
Против отдалеченото образование
Родителите на възпитаници от 5 до 12 клас предизвестяват, че ще бойкотират образованието в електронна среда от разстояние, в случай че най-късно до 17 март 2021 година Министерството на здравеопазването и просветното министерство не преразгледат позицията си за присъственото и отдалеченото образование.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на образованието Красимир Вълчев и на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов те упорстват управляващите да обезпечат на децата полагащия им се по право достъп до качествено обучение. При липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата дълготрайно в учебно заведение, родителите имат подготвеност да преминат към протестни дейности посредством прекъсване на учениците от онлайн образование.

" Настояваме учениците, учащи се в прогимназиален и гимназиален стадий на обучение, да бъдат върнати присъствено в учебно заведение при съблюдаване на нужните епидемиологични ограничения за сигурност ", се посочва в писмото, публикувано преди дни.

Децата са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните, безапелационни са родителите.

" Липсата на жив контакт със съучениците и учителите води до незаинтересованост, загуба на мотивация, пасивност и мощно намалена централизация, а при някои деца и до меланхолия. "

" Учениците прекарват по през целия ден пред монитора. През времето, през което не се образоват, те приготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Освен противоречивото качество на преподаването в част от учебните заведения и паралелките, тези месеци на стола пред екраните водят и до здравословни проблеми - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния уред, нервно-психични разстройства ", подчертават родителите.
Против присъственото образование  
В същото време преподаватели от фейсбук групата " Учители за безвредно обучение " упорстват да се премине напълно към отдалечено образование. Те приказват за скок на инфектирани деца с близо 50% за последните 14 дни по отношение на предходния интервал.

" В актуалната обстановка това е най-хубавият вид, с цел да опазим повече животи. Британският вариант е доста по-масивен, доста деца също боледуват. Имаме към 5000 карантинирани възпитаници. Най-добрият вид е електронното образование ", сподели в ефира на Bulgaria ON AIR Лилия Стоянова от " Учители за безвредно обучение ".

Тя е на мнение, че на учениците им е мъчно да съблюдават ограниченията и рискът от заразяване в класните стаи е огромен. Според Стоянова другият проблем е, че има педагози, които към момента не са получили и първа доза от имунизацията.

  " Ние също имаме фамилии, получава се огромен, циничен, затворен кръг. Няма съответно тестване, няма по какъв начин да разберем действителния брой инфектирани. Родителите са раздвоени - някои желаят електронно образование, други – не. Трябва да се откри баланс, само че към този момент е нужно да се премине към онлайн образование за всички възпитаници - от 1 до 12 клас ", счита Стоянова.

 
Учениците, които остават пред екрана заради недомислица на МОН
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР