Училищата в Русе и региона не само запазват високите си

...
Училищата в Русе и региона не само запазват високите си
Коментари Харесай

Oткриха тазгодишната Панорама на средното образование в Русе

Училищата в Русе и района освен резервират високите си общоприети, само че и надграждат капацитета си

Областният шеф Анатоли Станев, заместник-кметът по комунални действия на Община Русе и началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева откриха тазгодишната Панорама на междинното обучение, оповестява пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Общо 18 учебни заведения – всички професионални и профилирани гимназии, както и по-голямата част от междинните учебни заведения в града вземат участие в самодейността. В рамките на идващите три дни до понеделник те ще имат опцията да показват достиженията на своите възпитаници, както и специалностите, които оферират през идната образователна година. Още при откриването на събитието интерес към него демонстрираха стотици възпитаници и техните родители. Припомняме, че и през образователната 2022/2023 година още веднъж превес ще бъде даден на професионалното обучение. Близо 63% или 42 паралелки от общо 67 ще бъдат с такава устременост. 9 от тях ще са дуални, като следва разкриването на една изцяло нова. Става дума за специалността „ Локомотиви и вагони “, като в нея ще се образоват бъдещи техници по железопътната техника. Завършилите ще получат и дееспособност за машинисти. Останалите 25 паралелки са профилирани.

В приветствието си към присъстващите регионалният шеф Анатоли Станев акцентира смисъла на междинното обучение, отбелязвайки, че то е измежду най-съществените пътища за образуването на младежите. „ Щастлив съм, че през годините учебните заведения в Русе и района освен резервират високите си общоприети, само че и надграждат капацитета си “, сподели още той. „ Русенските деца са знаещи, можещи и извънредно надарени и във ваше лице те намират в образованието освен познание, само че и предопределение и слагат начало на своите сполучливи бъдещи кариери. Прекрачвайки прага на вашите образователни заведения, нашите деца ви се доверяват да ги научите по какъв начин самонадеяно и непоколебимо да извървят пътя към триумфа “, добави Станев.

От своя страна заместник-кметът Недев за следващ път акцентира, че Русе има потребност от млади и надарени хора, споменавайки, че градът продължава да бъде привлекателен център за нови вложения. Той пожела на учениците още доста триумфи и вярна професионална ориентировка.

Началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева беше безапелационна, че достиженията на учениците, учителите и шефовете са гаранция за качествено обучение. Тя благодари на управлението на Областната и Общинската администрация, че дават опция пред обществеността на Русе да бъдат изявени достиженията на междинното обучение. „ Вярвам, че кандидат-гимназисти ще създадат своя най-хубав избор, тъй като той ще ги построи като бъдещи експерти “, сподели още тя.

Събитието, което се организира за пета поредна година, включваше и богата културна стратегия – както национални песни и танци, по този начин и съвременни такива – най-много от сферата на поп музиката и естрадата. Интерес провокира и демонстрацията на клуба по джудо „ Кано “, който се обитава в постройката на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „ Йосиф Вондрак “. Организаторите бяха планували даже китайски национални танци, както и присъединяване на девойките от мажоретен състав „ Екстрийм “ към Общинския юношески дом.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР