Училищата и детските градини в Сливен, Карнобат и Ямбол с

...
Училищата и детските градини в Сливен, Карнобат и Ямбол с
Коментари Харесай

Изпразнените училища в Сливен, Карнобат и Ямбол бавно се съвземат от истерията

Училищата и детските градини в Сливен, Карнобат и Ямбол с преобладаващо ромски възпитаници, които в понеделник бяха изпразнени на пожар от уплашени родители поради безпочвени клюки за лишаване на деца, се възвръщат постепенно от създалата се всеобща нервност. Вчера образователните занятия в тях започнаха, само че с нищожен брой възпитаници, някои от които бяха по-стресирани и от родителите си. В Сливен посещаемостта е била към 40-50%, а в Ямбол - към 70%, демонстрират данни на районните инспекторати. " В началото на деня дребна част от децата са били в учебно заведение " призна и просветният министър Красимир Вълчев.

" В първия час обичайно имаме по-ниска посещаемост. В едно от учебните заведения към момента имаме дребен % деца, които са влезнали в учебно заведение. Децата обаче са почнали да се връщат. Започнали са диалози с родителите, те към този момент осъзнават, че са били употребявани, ситуацията се успокоява ", уточни Вълчев.

Шефът на РУО–Сливен Милена Чолакова уточни пред " Сега ", че по селата и във всички образователни заведения в Сливен обичайно процентът на посещаемост е по-нисък, а съответно за двете учебни заведения, обхванати от суматоха - 6-о ОУ " Братя Миладинови " и 8-о ОУ " Ю. Гагарин " - през вчерашния ден е имало към 50-60% отсъстващи деца. По думите й обстановката се възстановява и последователно учениците са почнали да се връщат. " Трябва им време, работата на екипите по обсег стартира отначало ", уточни не без терзание тя.

" Надявам се на следващия ден към този момент картината да е естествена, през днешния ден по-голяма част от учениците ни - към 70% - са на учебно заведение ", разяснява и началникът на РУО–Ямбол Стойко Стойков. Той описа, че към момента има родители, които се опасяват да пуснат децата си на учебно заведение поради опасения, че обществените служби ще им ги вземат - освен в двете огромни учебни заведения " П. Берон " и " Й. Йовков ", само че и в детски градини и в селата към община Тунджа.

От СУ " Христо Ботев " в Карнобат пък показаха, че 100% от децата им към този момент са в класните стаи. " Всичко е обикновено, всички се върнаха, с опрощение от родителите ", сподели зам.-директорът Константина Стоянова. " Леко се тормозя, тъй като той е уплашен, изплашен е и гледаме да го успокоим ", описа пък жена за детето си пред БНР. Друга също уточни, че нейните внучета през вчерашния ден не са били на учебно заведение, " тъй като са уплашени ".

Министър Вълчев разяснява, че към момента не е ясно кой е източникът на дезинформацията, тръгнала от клипове за лишаване на деца, популяризирани посредством Facebook на родителите от ромската махала в Сливен. " Очевидно имаме роля на тролове и на пастори в квартал „ Надежда “ - не мога да кажа дали са евангелистки, или протестантски. В огромна степен би трябвало да се посочи, че не става дума за всички пастори. Определено някой се е изкушил да употребява политически това - в основата са групите, които са се организирали против несъществуващата Стратегия за детето. Очевидно може против нещо несъществуващо да се получи нервност “, сподели още министърът, съгласно който става дума за груба операция, граничеща с " опит да се разрушат учебните заведения и цялата просветителна система ".

Вълчев уточни, че е инструктирал всички учебни заведения да чакат сходни провокации и в бъдеще - в случай че в тях нахлуят уплашени родители, да пускат децата, след което да стартират диалози. " Може би е най-добре първо да приказва полицията, до момента в който се успокоят нещата ", сподели той. Министърът изясни, че е разпоредил един-два дни, " в случай че би трябвало и повече ", учителите да не пишат отсъствия на изчезналите възпитаници, тъй като не може да се винят родителите и децата за това, че са били употребявани. " Необходим е толеранс от няколко дни “, съобщи той, припомняйки случай от 2015 година, когато след сходно втълпяване на страхове, че рокерски банди ще вилнеят из махалата, учениците не ходили 4-5 дни на учебно заведение. МОН стартира и разяснителна акция за усмиряване на духовете.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Време е ДАНС и Министерство на вътрешните работи да поемат нещата в свои ръце и да приберат тези, които си играят със страховете на хората, коментира Деян Колев от Центъра за междуетнически разговор " Амалипе ". Според него опитите за втълпяване на страхове измежду ромите са тръгнали още предходната седмица. " Пред 75-ото ОУ " Т. Каблешков " в столичния квартал " Факултета " имаше събрани 2000 родители от църквата " Ходатаите ", описа той. Подобни акции имало още в Самоков, Ихтиман, с. Караджово, както и в други учебни заведения в Южна България. В учебното заведение в село Сотиря да вземем за пример, където от " Амалипе " са били на посещаване тъкмо в понеделник, също се появили стотина разтревожени родители с желание да вземат децата си. С доста диалози обаче те били успокоени от ромския посредник и през днешния ден всички възпитаници били по класните стаи, описа той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР