Учениците на големия актьор Стефан Данаилов ще представят премиерата на

...
Учениците на големия актьор Стефан Данаилов ще представят премиерата на
Коментари Харесай

Ученици на Мастера с постановка в почит

Учениците на огромния артист Стефан Данаилов ще показват премиерата на спектакъла „ Мостът “ в спектакъл „ Азарян “ този четвъртък, съобщи Монитор.

Пиесата на белгийския драматург Лоран ван Ветер преди 12 години изкушава Ламбо за пръв и финален път да влезе в ролята на режисьор на професионален театър. По-рано, през юли 2006 година, той слага творбата като част от годишния изпит на неговите студенти от класа му по актьорско майсторство в НАТФИЗ.

В по-различен вид през 2008 година Данаилов пресъздава спектакъла в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Тогава в него на академичната сцена играят възпитаниците му Сава Драгунчев и Христо Теирзиев.

Сега, години по-късно, в символ на респект и в негова чест, нова режисура на „ Мостът “ се ражда в спектакъл „ Азарян “. Екипът на спектакъла е формиран напълно от създатели, директно свързани с огромния български артист Стефан Данаилов и работили по последните планове на своя професор

– Сава Драгунчев като режисьор и актьорите Живко Сираков („ Еквус “, кино лентата „ Привличан “ и др.) и Божидар Мицев, едни от най-търсените млади гении, приключили последния клас на Мастера и познати от редица спектакли на Народния и Младежкия спектакъл, от телевизионни сериали и кинопродукции. И двамата са взели участие в нашумялата режисура „ Зверското синьо “, както и в поддържащи функции в „ Актрисата “ – лебедовата ария на Стефан Данаилов като артист на първата ни сцена месеци преди да си отиде от този свят тъкмо преди година.

Новата режисура е напълно друга режисьорска версия, а не дословна възстановка на предходното режисьорско решение на Мастера.

„ Вече знам, че най-новият театър в българския сценичен плакат, „ Мостът “, откри своя същински дом на сцената на спектакъл „ Азарян “, където, предстоящо, ще има... мост, само че мост, потънал в облаци, в полета на гения на своите актьори, в светлината на днешния ден, в звуците на музиката от смеха и сбърчения взор на оня същински фен, който има потребност да се разтушава без компромис с качеството и стила “, споделя режисьорът Сава Драгунчев.

„ Мостът “ на Лоран ван Ветер е трилър, преплитащ трагикомедия и парадокс.

Героите в него са двама самоубийци, срещнали се на един мост по пълнолуние и изправени пред необятността на личните си въжделения, само че и на личната си безгранична неспособност да се приспособят към тази актуалност на самотност, на изгубеност, само че и на вяра, че красивото и най-много любовта може да спасят света. Заплетеният сюжет и съвършеният разговор, сложени в съвсем мистична среда, описват историята на двама донкихотовци в трескаво дирене на любовта към живота. Пиесата, основана през 2000 година, е удостоена с Наградата за драматургичен текст на Съюза на артистите в Белгия. Тя въстава против утопиите на актуалното консуматорско общество, против асоциалното и антисоциалното, против сбърканата и опосредствана връзка, очарова и вълнува, разсмива и просълзява.

Билети за спектакъла може да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК или онлайн на tickets.nkd.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР