Учениците, които са завършили средното си образование тази година и

...
Учениците, които са завършили средното си образование тази година и
Коментари Харесай

НАП с важно напомняне към всички абитуриенти

Учениците, които са приключили междинното си обучение тази година и са се дипломирали, само че не са почнали работа незабавно, би трябвало сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти постоянно образование, припомнят от НАП, представени от Агенция " ".

За интервала от довеждане докрай на междинното до започване на висшето си обучение или работа на трудов контракт

те би трябвало да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лева месечно . Причината за това е, че зрелостниците не попадат в нито една от категориите - възпитаници или студенти, заради което не дават отговор на изискванията за здравно обезпечаване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова активност, за която подлежат на здравно обезпечаване на съответното съображение по реда на Закона за здравното обезпечаване. В тези случаи приключилите приблизително обучение би трябвало да подадат декларация Образец 7 – за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, идващ месеца, през който е зародило задължението за обезпечаване. Тогава е и срокът за заплащането на тези вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

В рубриката " Здравно обезпечаване " на интернет страницата на приходната организация е поместена

и информацията за попълване и подаване на декларация Образец №7. Формулярът се подава в офис на Национална агенция за приходите, по пощата с противоположна квитанция или посредством електронната услуга на приходната организация " Приемане на декларация пример № 7 " Данни за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителни вноски “, налична с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

При позволени повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години ,

зрелостникът може да се окаже с прекратени здравноосигурителни права и да няма достъп до безвъзмездни здравни услуги, обезпечени от Националната здравноосигурителна каса, припомнят още от Национална агенция за приходите. За вноски, които не са направени в период, се начислява законова рента. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи посредством електронната услуга " Здравноосигурителен калкулатор ", която е със свободен достъп в Е-портала на Национална агенция за приходите.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус ,

както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите, която е със свободен в Портала на Национална агенция за приходите.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и на телефон: 0700 18 700 /на цена, според цената на съответния оператор/.

Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава информация и за всички месеци по години, за които липсват данни за здравно обезпечаване на лицата. Справката за здравноосигурителен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.

Информация за попълване и подаване на декларация Образец №7

и внасяне на здравните вноски може да се откри в YouTube канала на Национална агенция за приходите, уеб страницата на приходната организация или на телефони: 0700 18 700; +359 2 9859 6801 на цена, според цената на телефонния оператор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР