Ученици от 2.СУ Емилиян Станев и 51.СУ Елисавета Багряна в

...
Ученици от 2.СУ Емилиян Станев и 51.СУ Елисавета Багряна в
Коментари Харесай

Деца се учиха да правят мартеници в Етнографския музей

Ученици от 2.СУ „ Емилиян Станев ” и 51.СУ „ Елисавета Багряна ” в София съумяха да изработят десетки мартеници дружно с връстниците си от обществени услуги в столицата в навечерието на Баба Марта.

Събитието се организира в Етнографския музей и е част от Националната акция „ Мисията е допустима ” на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, обвързвана с деинституционализацията на грижите за деца в България.

Тънкостите в направата на мартениците бе демонстрирана от Задругата на майсторите. Преди това децата разгледаха постройката на някогашния царски замък и експозицията „ Времена и хора ”, в която се показват другите исторически стадии и виталния цикъл на българина.

Инициативата бе подкрепена от Министерството на образованието и науката, парламентарната комисия по образованието и науката, ДАЗД, Агенцията за обществено подкрепяне, УНИЦЕФ, ЛУМОС и посланици в България.

„ Мартениците са една от най-старите и значими български обичаи, знак на новото начало, на пролетта, на живота и любовта. Днес имаме опция да се насладим на богатото етнографско завещание, само че и да покажем, че в България няма разнообразни деца и всички би трябвало да се грижим за децата, без значение от това какво се е случило в живота им ”, акцентира заместник-министърът на труда и обществената политика и началник на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” Зорница Русинова.

Тя напомни, че през 2010 година в друг тип институции са били настанени над 7000 деца. Днес малко над 600 деца живеят в Домове за деца, лишени от наставнически грижи и Домовете за медико-социални грижи. Тя акцентира, че за сполучливата реализация на децата от услугите е нужна поддръжката на цялото общество, на съучениците и съседите.



През последните 10 години в София са развити 52 нови обществени услуги, заяви Русинова. До 2020 година от Министерството на здравеопазването ще бъдат развити още четири услуги в поддръжка на децата с потребност от непрекъсната здравна грижа и обществена поддръжка. Всяка една от услугите е на стойност към 500 хиляди лв.. Предстои откриването и на четири Дневни центъра за деца с увреждания, които ще основат предпоставки за социализация и за работа с децата. Ще бъдат открити и три Центъра за социална поддръжка на деца и фамилии с потенциал до 100 деца и фамилии. Русинова изрази убеденост, че с отварянето на новите услуги в София ще бъде приложена огромната промяна, която е заложена със Законопроекта за обществените услуги.

Председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова увери, че задачата в образованието постоянно е допустима.

„ Само когато сме дружно, с добрина и с обич един към различен, се случват чудеса в класните стаи и отвън тях ”, акцентира тя.

Според нея обществото и просветителната система в частност би трябвало да оказват помощ на децата да развият гениите си. През последните 10 години за безвъзмездни занимални са отделени над 680 млн. лв., като множеството средства са от европейски стратегии. В държавния бюджет за тази година са отделени 25 млн. лева повече за занимания по ползи в учебно заведение.

„ Това са средства за насърчаване на спомагателни умения на децата, тъй че те да могат да намерят своето място, да изпитат задоволство в личностен и професионален проект ”, разяснява Дамянова.

Тя напомни, че комисията по образованието и науката в Народното събрание е учредила премия „ Музеят в учебното заведение, учебното заведение в музея ”, която е ориентирана към музеите, които осъществят просветителни стратегии с учебни заведения и детски градини.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева заяви, че сега в общообразователни учебни заведения и детски градини има малко над 4000 деца, които са без родители, настанени са в Центрове за настаняване от фамилен вид и посещават учебно заведение.

„ Тези деца имат потребност от поддръжката освен на страната, само че и на обществото, тъй като не трябва да бъдат белязани с виновността за това, че нямат родители или че са били изоставени като дребни ”, счита Сачева.



Тя изрази задоволство от обстоятелството, че Работилницата за мартеници е проведена точно в Етнографския музей, защото една от главните политики на Министерството на образованието и науката е образованието да не се организира единствено в класната стая. През предходната година сполучливо е осъществена стратегия „ Музеите стават класни стаи ”, а тази година програмата се уголемява с галерии и театри.

„ Образованието и културата са пътят, по който ние можем да се променяме като общество и са доста значими за нашия общ разцвет като страна ”, акцентира зам.-министър Сачева.

Директорът на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита напомни, че в света над 2.7 млн. деца живеят в институции. Според нея България демонстрира, че е допустимо тези деца да бъдат изведени от институциите, където нямат връзка с културата и с живота в обикновено семейство.

„ Забележително е, че днешното събитие се организира в музей, където можем да забележим по какъв начин се е развивала културата във времето. Това е от голямо значение за децата, тъй като неведнъж, когато децата живеят в институции, пропущат развиването на днешния ден. А тук всички ние можем да им покажем какво е развиването тук и в този момент ”, съобщи доктор Муита.

Тя акцентира, че УНИЦЕФ работи взаимно с българското държавно управление за това всички деца да имат бъдеще и да могат да се възползват от това, което обществото може да им предложи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР