Учените се надпреварват да стигнат до лечение срещу коронавирус, но

...
Учените се надпреварват да стигнат до лечение срещу коронавирус, но
Коментари Харесай

Как една лама ще спаси света от коронавируса

Учените се надпреварват да стигнат до лекуване против ковид, само че през това време един малко евентуален воин от животинското царство може да се окаже потребен в това съревнование, написа БГНЕС.

Четиригодишна лама на име Уинтър наподобява е тази, която може да поеме тежестта, в името на това, което се търси. След като й били инжектирани безвредни версии на вирусите SARS и MERS, кръвните проби на Уинтър посочили, че тя е реагирала посредством разработване на антитела. След това тя била инжектирана с протеин, присъстващ на повърхността на новия ковид, и също развила имунен отговор.

Изследването, извършено от учени от белгийския Център за здравна биотехнология VIB-UGent и от Тексаския университет в Остин, е оповестено в списанието „ Cell “, като Уинтър е в центъра на техните изследвания.

Антителата, извлечени от Уинтър, съумели да обезвреждат ковид в лабораторни опити, означават създателите на проучването. Тези антитела наподобяват също способни да играят роля за отбраната на носителя и неутрализирането на опасността от вируса.

Професор Ксавие Селенс от VIB в Гент сподели за Агенция Франс Прес, че ламите и другите членове на фамилията на камилите се отличават със основаването на общоприети антитела и по-малки антитела, с които учените могат по-лесно да работят.

“На пазара към този момент има лекарство, което идва от антитела на лама ”, сподели той, базирайки се на каплакизумаб, употребен при тромбовидно нарушаване на кръвта. Сега, съгласно него, екипът му е на прага на следващия “голям пробив ” в конкуренцията за лекуване, този път за хората, попаднали в клопката на пандемията от ковид.

„ Нашата цел е да създадем антивирусно лекуване, което да включва непосредствено използване на тези антитела върху пациенти “, сподели тя и добави, че първото тестване върху човешки пациенти може да стартира „ преди края на годината “.

На други места откривателите работят върху вероятни ваксини против вируса, които биха задействали развиването на антитела против заболяването при реципиентите.

Ваксини против антитела

Предимството на имунизациите е, че те би трябвало да бъдат дадени месец или два преди заразяването, с цел да обезпечат отбрана.

„ Но с терапиите с антитела, вие непосредствено давате на някого защитните антитела и по този начин, незабавно след лекуването те ще бъдат предпазени “, споделя Джейсън Маклалан от Тексаския университет в Остин.

Но това може да отнеме доста време и не би било потребно за пациенти, които към този момент са инфектирани с COVID-19. Антивирусното лекуване, учредено на антитела на лама, няма да постави завършек на рецесията, само че е обещаващ път към метод за подкрепяне на към този момент болните и понижаване на броя на смъртните случаи.

Лабораторията VIB има международна известност в тази област и работи без значение от фармацевтичната промишленост, като академична институция, обвързвана с университета в Гент. Нейните откриватели са се насочили към ковид, откакто през 2016 година почнали съдействието с екипа на Тексас, ориентиран към по-общи респираторни болести от вида на ТОРС. Но бързо разрастващото се и смъртоносно ново огнище ги предиздвикало да засилят своите инициативи.

Антитялото, извлечено от лама, е революционно за SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19. То му пречи да проникне в клетките на гостоприемника и да болести жертвата.

„ Това е значим пробив в битката против COVID-19 “, сподели Селенс.

А що се отнася до Уинтър, героят на деня, тя се пази на скрито място в Белгия. “Извиняваме се на деятелите за правата на животните ”, споделиха учените, “но би трябвало да създадем всичко допустимо да запазим ниски равнищата й на стрес. ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР